Публикация

Законът за лечебните заведения приет със 102 гласа

Основната промяна в него е възможността НЗОК да сключва избирателно договори с болници по своя преценка


Депутатите в парламента приеха на първо четене предложените от Министерски съвет промени в Закона за лечебните заведения, предаде zdrave.net. Основната промяна в него е възможността НЗОК да сключва избирателно договори с болници по своя преценка. Проектът бе подкрепен от народните представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Докато депутатите от РБ декларираха, че подкрепят безрезервно предложенията на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, останалите три партии обявиха, че имат някои забележки и ще разчитат на промени в законопроекта между първо и второ четене.

Една от най-съществените забележки в това отношение бе отправена от Патриотичния фронт. Димитър Байрактаров съобщи, че неговата партия ще предложи да отпадне изцяло на параграфа, който се отнася за разрешаване на приватизацията на държавните лечебни заведения. По думите му ПФ са съгласни с тезата, че приватизация трябва да има, но според тях преди това трябва да заработи националната здравна карта, след което да се направи анализ за възможностите за продажба на болници.

От ГЕРБ искат изясняване на "комплексното лечение"

Д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ каза, че неговата партия подкрепя философията на законопроекта, но иска да се направят корекции в някои от параграфите. Като основна забележка той посочи, че от МЗ трябва да пояснят какво точно означава "комплексно лечение" на пациентите. Подобна забележка отправиха и депутатите от АБВ. Доц. Георги Кючуков заяви, че неговата партия подкрепя законопроекта, защото за първи път вижда някаква "форма на реформа" в лечебните заведения. Той отбеляза, че от АБВ подкрепят създаването на задължителна здравна карта, задължителната акредитация на лечебните заведения и създаването на комплексни центрове за лечение на деца с увреждания и хронични заболявания. Доц. Кючуков обаче добави, че неговата партия има и доста забележки, свързани основно с работата на областните комисии по създаване на здравната карта.

Москов все още е убеден в нуждата от приватизация на болници

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов отбеляза, че националната здравна карта ще внесе порядък и финансова устойчивост в системата на болничната помощ. Той напомни, че се е съгласил да оттегли частта за приватизацията от законопроекта, но уточни, че продължава да е убеден, че тя трябва да се извърши. След като от ДПС и БСП отправиха към него критики, че с промените в Закона се цели централизация на системата и свръхрегулация, той каза, че техните забележки означават, че подкрепят сегашното положение на системата, което никак не е добро. Имаме 400 болници, 400 млн. лв. дефицит в бюджета на касата, напускащи страната лекари и недоволни пациенти, отбеляза той. Министърът също така отхвърли и обвиненията на депутатите от опозицията, че не са ясни критериите, по които ще се прави здравната карта и че има възможност за субективни решения от негова страна. По думите му, нормално е да се отправят такива обвинения, защото нито една методика, колкото и да е добра тя, няма да премахне тази съмнения към който и да е министър.

В крайна сметка законопроектът бе приет, като 102-ма народни представители гласуваха „за”, 21 – „против”, а 5 – „въздържал се”. С "въздържал се" гласуваха депутатите от БДЦ.

Коментари