Публикация

Пълното изследване на кръв и урина и изследването на туморни маркери на половата система - на преференциална цена през юли и август в "ЛИНА"

Пълното изследване на кръв и урина и изследването на туморни маркери на половата система - на преференциална цена през юли и август в "ЛИНА"


Медико-диагностична лаборатория "ЛИНА" стартира кампания за изследване на туморни маркери на половата система. През юли и август пациентите, насочени от своите лекари за тестване на PSA (туморен маркер на простатната жлеза) или CA 125 (туморен маркер на яйчниците), ще се възползват от преференциалната цена от 8 лева, вместо стандартните 17 лева.

Повишение в стойностите на туморните маркери на половата система не винаги е знак за тревога. Тези показатели често се повишават неспецифично и при някои доброкачествени или възпалителни заболявания на съответния орган или имат възраствово специфични референтни стойности. Например - при мъже в напреднала възраст е нормално стойностите на PSA да са малко по-високи. Затова резултатите винаги трябва да се консултират със специалист, съветва д-р Пламена Хараланова, клиничен лекар в лаборатория „ЛИНА”.

Повечето хора пренебрегват най-важното – здравето, като или не отиват на лекар, или, когато го посетят, често забравят да си направят предписаните от него изследвания. Това е и причината медицинска лаборатория "ЛИНА" периодично да организира различни кампании. В кампанията, която продължава до края на август, са включени два типа туморни маркери. При мъжете туморният маркер на простата PSA се е превърнал в скринингов тест, докато при жените диагностицирането на заболяване на яйчниците става с изследване на маркерите CA 125 и HE4. Обединени последните две изследвания представляват алгоритъма ROMA, който изчислява риска от яйчников карцином при жени с туморна формация в малкия таз. Разбира се ROMA не трябва да се използва самостоятелно за поставянето на диагноза, а винаги заедно с другите методи за диагностика на туморни формации.

Има няколко важни препоръки, които мъжете трябва да спазват преди да дойдат за изследване на PSA. Едно от тях е ден преди теста да избягват физически натоварвания, като каране на колело. Сред изискванията е пациентът да не се е подлагал на простатно туше или колоноскопия 3 до 7 дни преди изследването, както и да не е имал полов контакт предишната вечер. Всичко изброено повишава стойностите на PSA в кръвта и може да затрудни интерпретирането на резултатите.

Жените, които се изследват за СА 125, е желателно да направят това в дните извън месечния цикъл. Освен при туморни образувания, СА 125 се повишава и по време на фоликуларната фаза на менструалния цикъл, както и при цироза, хепатит, ендометриоза (разрастване на лигавицата на матката), перикардит и др. Затова тълкуването на резултатите трябва да става от лекуващия лекар.

„ЛИНА” съобщава на своите пациенти, че през юли и август пълното изследване на кръв и урина също ще бъде на преференциална цена. В него са включени измерване на добрия и лошия холестерол, кръвна захар, чернодробни ензими и още над 20 показателя. Изследването показва функцията на бъбреците, черния дроб, жлъчката и се извършва на преференциална цена от 16 вместо стандартните 38 лева. То може да бъде извършено във всеки от филиалите на „ЛИНА” в: Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Карнобат, Сунгурларе, Айтос, Руен, Царево, и Средец. Таксата за манипулация е 2 лева.

„ЛИНА” предлага и други диагностични пакети в зависимост от различните заболявания. Пълния списък можете да разгледате и от ТУК.

Коментари