Публикация

Целта на антибиотика са болестотворните бактерии, но убива и полезните

Д-р Вася МАРИНОВА, отоларинголог, ХХ ДКЦ, София


Целта на антибиотика са болестотворните бактерии, но убива и полезните

Много пациенти започват самолечение на различни заболявания на горните дихателни пътища, и то направо с антибиотици. И се стига до нежелани състояния - разстройство, гадене, повръщане. Хубаво е хората да знаят, че когато пристъпват към лечение по своя преценка, трябва да мислят и за усложненията от него.

Най-честите случаи, с които се срещаме във всекидневната си практика, са възпаления на горните дихателни пътища, при което хората отиват в аптеката и по съвета на фармацевта си купуват „най-добрия“ антибиотик. Пият го 3-5 дни, не се подобрява състоянието им и тогава вече търсят лекар. А подобрение не настъпва, защото не всички заболявания трябва да се лекуват в самото начало с антибиотик. Примерно риновирусите не се влияят от антибиотици и пациентът, който се самолекува по този начин, си унищожава микрофлората в стомашно-чревния тракт, а оплакванията му остават. Така че, като дойде такъв пациент при нас, ние трябва едновременно да лекуваме и проблема в носа, гърлото или ушите, и гастроинтестиналния тракт.

Самолечението често е безрезултатно и при бактериална инфекция. То е защото не е приложен подходящият антибиотик, който е ефикасен срещу конкретния причинител. Микрофлората може да е патогенна, условно патогенна и нормална. Целта на антибиотика е патогенната флора, болестотворните бактерии. Но когато не е взета намазка от гърлото, от гнойното ухо, или от секрет от носа и не е направена съответната антибиограма, където е посочен точният подходящ антибиотик – повлияване, разбира се, няма.

В нашата практика наблюдаваме доста усложнения като резултат от прилагане на самолечение. Но за щастие, не сме имали скоро драстични, тежки усложнения. Например - доста често се случва да е била лекувана ангина, а да става въпрос за перитонзиларен абсцес – възпаление на тъканта около сливиците с образуване на гнойник. Тогава усложнението е по-сериозно, налага се хирургична намеса за отстраняване на гнойника. В летните месеци такова объркване и усложнение от перитонзиларен абсцес са чести. Така че при гърлобол, първото лечение трябва да е симптоматично – локален антисептик, антипиретик - а не да се прибягва веднага до антибиотик, без консултация с лекар. Защото летните ангини са най-често катарални и се повлияват от симптоматичното лечение.

Когато лекуваме с широкоспектърни антибиотици тежки ангини, абсцеси, гнойни риносинуити, гнойни отити, поради голямата резистентност напоследък на бактериите, се налага по-продължително лечение – до 14-дневен курс, за да имаме сигурност и пълно излекуване. При 14 дни приложение на антибиотик задължително ще бъде увредена лигавицата на стомаха и стомашно-чревната флора, ще бъде убита нормалната флора, която съжителства с болестотворните микроорганизми. Така се създава дисбаланс. За преодоляването му вече разполагаме с инструмент – това са пробиотичните препарати.

Предписваме ги успоредно с антибиотика и поне две седмици след това. За да се нормализира стомашно-чревната флора напълно. „Лакто 4“ примерно е добре структуриран медикамент със защитена капсула, която не се разтваря по пътя си до червата, за да стигнат съдържащите се в нея 2 млрд. полезни микроорганизми там живи, да колонизират стомашно-чревния тракт и да неутрализират последиците от приложението на антибиотика.

Има и друг случай – при рефлуксна болест - когато става връщане на солна киселина и пепсин от стомаха към горната част на храносмилателния тракт, тогава има увреждане на мукозата и при нас пациентите идват с оплаквания от суха кашлица, парене зад гръдната кост, парене в гърлото. И тогава успоредно с терапията на гастроентеролозите започваме с пробиотик, за да се нормализира флората. Обикновено до нас такива пациенти стигат след като са обикаляли при различни специалисти по повод тези нехарактерни оплаквания, тъй като не отдават голямо значение на киселините, уригванията и други симптоми при рефлукс.

Коментари