Публикация

Психолози определиха четирите типа пияници

Според специалистите подпийналите хора приличат или на Хемингуй, или на Смахнатия професор, или на Мери Попинс или на мистър Хайд


Алкохолът въздейства различно върху хората. Според американски психолози след няколко чашки в повече, хората се превръщат в четири типа - те приличат на Хемингуй, на Смахнатия професор, Мери Попинс или мистър Хайд, съобщи в. "Дейли телеграф".

Най-голямата група прилича на Хемингуей. Те се променят много малко дори и след много алкохол.

Тези щастливци почти не губят задръжките и интелекта си. Те остават организирани и разбират добре абстрактни идеи, а от предишни изследвания е известно, че тези два фактора намаляват най-много при пиянството. Затова групата се откроява от останалите почти като Ърнест Хемингуей, който твърдял, че "може да изпие адско количество уиски, без да се напие".

Смахнатите професори обаче се променят драматично, като им идва огромен кураж. Точно като във филма на "Дисни", те сякаш преминават през химична трансформация - от интровертни и тихи хора се превръщат в отракани и стават безскрупулни. Към тази група спадат 20 процента от изследваните, повече мъже, отколкото жени.

Третата група - около 15 процента, след почерпка прилича на Мери Попинс - милата и любезна бавачка. В нея попадат предимно жени. Те запазват приятелския си и състрадателен характер и с напредването на нощта. При тях също задръжките, интелектът и доброжелателноста намаляват по-малко от средното заради алкохола.

Съвсем различно е със заприличващите на мистър Хайд. С всяка чашка те стават все по-неприятни, интелектът и задръжките им намаляват много, точно като на злокобното алтер его на д-р Джекил. Хората от тази група най-често не помнят какво са вършили и попадат в ареста заради неприемливо поведение. В нея попадат 23 процента от изследваните, като две трети от тях са жени.

Психолозите от университета на Мисури-Колумбия са работили с 364 души, които са попълнили тестове за оценка на характера два пъти - трезви и когато по тяхна преценка са били пияни.

Източник: Vesti.bg

Коментари