Публикация

Уникална операция на миома в УМБАЛ "св. Анна"

Изключително сложна и уникална за България операция на миома бе извършена в столичната УМБАЛ "Света Анна",


Преди седмица в АГ-отделението постъпва по спешност 55-годишна жена с обилно кървене, на която само 10 дни по-рано е поставен коронарен стент след остър миокарден инфаркт.

При прегледа, д-р Красимира Жекова, която е и началник на родилното отделение, установява наличието на миома на матката с големина 7х7 см. Тъй като пациентката приема медикаменти след прекарания инфаркт, евентуалната спешна хистеректомия (операция за отстраняване на матката - бел.ред) би била много рискова за живота на жената. Същевременно спирането на медикаментозното й лечение, за да бъде оперирана, също крие висок риск от остра тромбоза на стента с фатални последици.
На разширен консилиум е взето решение да се извърши емболизация на двете маточни артерии инвазивно. Емболизацията е ефективен метод за лечение на тумори чрез запушване на кръвоснабдяващия ги съд.
На 7 юли д-р Низар Рифаи от Клиниката по кардиология извършва манипулацията и кръвоизливът е спрян. Към момента жената се възстановява успешно, а на контролната ехография, извършена вчера, се установява, че размерите на миомата са намалели от 7х7 см на 3,5х4 см.
Пациентката ще продължи да бъде наблюдавана, като според статистиката при 70 процента от случаите след емболизация се постига пълно излекуване. 

Източник: www.dir.bg

Коментари

А може би не е уникална? В Русе имаше представяне на метода преди около месец.