Публикация

Сън и перимено

Според едно проучване, публикувано в последното издание на списание „Клинична ендокринология и метаболизъм”, жените в ранна менопауза са по-склонни да имат проблеми със съня.


По време на перименопаузата (периода преди настъпването на менопауза), поради големите хормонални колебания, месечният цикъл става нередовен. „Топлите вълни” и проблемите със съня стават нещо обичайно, като за първи път те могат да се наблюдават от 3 до 5 години преди започването на същинската менопауза.
Фиона Бейкър, PhD, Център за здравна наука, SRI International, Калифорния и колеги, обяснява как точно промените в нивата на хормоните повлияват съня по време на отделните фази на менструалния цикъл.
„Установихме, че при жени в перименопауза, проблемите със съня са по-често срещани по време на лутеалната фаза и намаляват веднага след менстурация.” - казва д-р Бейкър. „Измерването на електричната мозъчна активност показва, че хормонът прогестерон оказва съществено влияние върху съня.”
За целите на изследването, били отчитани промените в съня на 20 перименопаузауни жени. Единадесет от участничките съобщили за трудности със заспиването поне 3 дена седмично, в продължение на месец, което започнало със старта на прехода им към менопаузата.
Всяка жена преспала в специална лаборатория общо два пъти по време на проучването – първият път – няколко дена преди старта на менструалния цикъл, а вторият – няколко дена след менструация. За отчитане на мозъчната активност била извършвана електроенцефалография. Освен това, на всяка от участничките, предварително била направена оценка на съня за месеца преди изследването и били взети кръвни проби, за оценка на хормоналното състояние.
Изследователите установили скъсяване на фазата на дълбокия сън(т.н. бавни вълни) в дните, преди старта на менстуалния цикъл, когато прогестероновите нива в кръвта на жените са високи. Освен това, участичките ставали по-често през нощта по време на тази фаза, отколкото в дните след менструация. Като противовес на това, сънят при младите жени остава стабилен, независимо от фазата на менструалния период.
„Вариациите в хормоналните нива по време на цикъл, са една от причините за възникването на проблеми със съня при жени в перименопауза.” казва д-р Бейкър. „Това проучване може да доведе до едно по-добро разбиране на механизмите, водещи до разстройствата на съня и да е от полза за предприемането на по-адекватни мерки за справяне с проблема.”

Коментари

ДКЦ Асцендент
16 юли 2015 09:52

Възползвайте се от безплатен преглед, ако сте жена с климактерични оплаквания (на възраст между 45 и 55 години) и проблеми със съня. Задължително е предварително записване на час на телефони: 02/ 983 94 94 или 0885 542 079