Публикация

Можем ли да опознаем себе си и знаем ли как за изразяваме емоциите си

Важно е да разберем каква е разликата между емоции, настроения и чувства


Как да опознаваме и владеем емоциите си

Ето няколко начина, по които можете да работите върху вашата емоционална интелигентност и да подобрите начина, по който управлявате емоциите си. Въпреки, че всяко умение може да ви помогне по някакъв начин, може да прецените, в зависимост от работната или житейската ситуация, че някои умения са по-важни за вас от други:

Самосъзнание или опознаване на себе си

Себеосъзнаването се съотнася към първата област Себевъзприятие . Това, с което не сме наясно, не може да се промени, затова и Себеосъзнаването е важна основа на емоционалната интелигентност. Да осъзнаем емоциите, чувствата и влиянието, което те оказват върху нас и другите - това е необходимо, за да бъдем успешни в изграждането на ключови отношения. Важно е да разберем каква е разликата между емоции, настроения и чувства. Да обърнем внимание на речника си – колко думи знаем и използваме, за да изразим нашите емоции. Думи като яд, гняв, ярост... - каква е разликата? Добре е, също така, да внимаваме за конкретни сигнали  на тялото, например когато гневът се покачва -  напрежение в раменете, стягане на челюстите, повишаване на гласа.

Съществуват много успешни методи за себепознание . 

Внимателност или “Mindfulness” е практика, която спомага за ежеминутното осъзнаване на мисли, чувства , телесни усещания и заобикалящата ни среда. Тя се характеризира основно с "приемане" - внимание насочено към мислите и чувствата , без да се преценява дали са правилни или грешни. Един метод за успешно „свързване” на главата с тялото. В компанията „Гугъл” , например, е обособен специален курс наречен „Търси вътре в себе си” изграден от три основни модула – трениране на вниманието, самопознание и самоусъвършенстване и изграждане на полезни умствени навици.

Изразяване

Изразяването се отнася към втората област - Себеизразяване. Знанието как да бъдат изразени емоциите, може да бъде в помощ за управление на същите тези емоции.  Можете, разбира се, да подтиснете всичко и да не споделите истинските си мисли, чувства и убеждения с никого. Но този подход не само е труден за изпълнение, а и води до много самотен живот. От друга страна, можете да изберете да споделяте най-съкровените си мисли, чувства и убеждения на всеки. Този подход може да бъде грешка. На първо място, на някои хора наистина не им пука за вашите мисли и чувства. На второ място, някои могат да се обидят от това. Познаваме 3 вида комуникация – пасивна, агресивна и асертивна. Стремете се към средата, наречена асертивност.

Способността да се действа с подходяща степен на увереност се постига по три начина. Първо, необходимо е да имате достатъчно самосъзнание за да бъдете в състояние да разпознаете чувствата, преди да ги изразите. Второ, нужен е достатъчен импулс контрол, за да изразите неодобрението и дори гняв, без да позволите това да ескалира в ярост. Трето , да отстоявате своите собствени права, вашите собствени каузи и дълбоки убеждения.

Независимите хора са уверени в планирането и вземането на важни решения. Те могат, обаче, да потърсят и разгледат мненията на другите, преди да вземат правилното решение за себе си – консултирането с другите не е непременно признак на зависимост.

Макар и емоционално независими е важно за ръководителите на екипи да знаят, че да бъдеш изцяло автономен може да навреди на работния процес. 

Ето три качества, на които да се обърне внимание: 

Незачитане: Дали другите чувстват, че игнорирам факти в опита си да преследвам поставените цели?

Аз знам : Да мисля, че знам всичко, и по този начин да пропускам ценни съвети от екипа?Самостоятелност: Дали не наранявам междуличностни отношения и ангажираност, като не включам другите?

Коментари

Пенка Благоева
16 юли 2015 12:04

Ситуацията в момента е хранителна среда и за емоциите ни. Статистиката го потвърждава, за съжаление.