Публикация

В “Пирогов” спасиха с пет стента мъж в кардиогенен шок

Кардиолозите на “Пирогов” спасиха със сложна процедура за поставяне на 5 стента 62-годишен мъж, изпаднал в кардиогенен шок.


При постъпването състоянието му било тежко, развил и белодробен оток. Допълнително предизвикателство било, че мъжът имал усложнения от диабет и заради некроза наскоро бил ампутиран пръст на крака му.

Кардиогенния шок е състояние на изключително влошена работа на сърцето, което често е фатално. Инвазивното изследване показало, че има запушване на основни съдове на сърцето.

Седмица след поставянето на стентовете мъжът е изписан по негово желание, защото се чувства добре, въпреки че лекарите предпочитали да го наблюдават по-дълго.

“И друг път сме имали пациенти, на които са поставяни много стентове. Особеното е комбинацията от неблагоприятни обстоятелства. Освен това се оказа, че преди 2 г., когато се е разбрало, че пациентът има исхемична болест на сърцето, е бил насочен за консултация с кардиохирург и специализирано изследване, но той е пренебрегнал препоръката Което е забавило лечението”, обясни проф. Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиология в “Пирогов”. В клиниката за месец лекуват до 200 души. Само за последните 10 дни 4-5 пациенти са насочени за сърдечна операция.

Автор: Любомира Николаева

Източник: вестник "24 часа"

Коментари