Публикация

Болните от ревматоиден артрит може да останат без лекарства

​Едва 4000 от около 10 000 болни с ревматични заболявания се лекуват, а и тяхното лечение ще бъде спряно от 1 август


Едва 4000 от около 10 000 болни с ревматични заболявания се лекуват, а и тяхното лечение ще бъде спряно от 1 август, ако се приемат предложените от НЗОК промени. За това съобщават от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България и Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. Само преди от касата потвърдиха за промяната, имат обаче аргументи за нея. За тази малка група пациенти се харчат годишно по 57 млн. лв., което е 10% от бюджета за лекарства на фона на непрекъснатия недостиг на средства в това перо. Освен това ревматолозите, които са дефицитна специалност, предпочитали да преглеждали пациентите на частно в доболничната помощ, но да предписват скъпите медикаменти с протоколи от обществените средства. Водели пациентите диспансеризирани, но самите болни не знаели за това. 

От пациентските организации обаче атакуват промените. Твърдят, че НЗОК провежда имитация на диалог с пациентските организации, защитаващи правата на хората с ревматични заболявания. Ето и текста на цялото им писмо до медиите:

"Уважаеми журналисти,

Настоящото отворено писмо е провокирано от публикация в официалния сайт на НЗОК. В нея НЗОК твърди, че настоява за диалог в името на това хората с ревматични заболявания да се лекуват и проследяват адекватно. За съжаление обаче НЗОК провежда имитация на диалог с пациентските организации, защитаващи правата на хората с ревматични заболявания!

На 17.06.2015 бе проведена среща между Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България, Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит и експерти от институцията. Основна тема на дискусията бяха предстоящите промени в критериите за лечение със скъпоструващи биологични медикаменти, от които се нуждаят хиляди хора с ревматични заболявания, за да живеят нормално и пълноценно и да не бъдат в тежест на близките си..

В България около 100 000 са пациентите, страдащи от ревматични заболявания. Голям процент от тях имат нужда от биологична терапия. Едва около 4 000 пациента се лекуват с нея. От 01.08.2015 годинa ще бъде спряно и тяхното лечение, ако влязат новите предложение на НЗОК.За тези хора това е единствения начин да живеят нормално и без болка. Спирането на лечението означава инвалидизация и живот в непрестанни мъки.

До този момент бяхме уверени, че никакви промени няма да се осъществят без наше знание и съгласие. Във връзка с предстоящите промени изпратихме писмо до НЗОК, съдържащо нашите предложения. С изненада установихме, че на 14.07.2015 НЗОК публикува новите критерии за лечение с биологични медикаменти на сайта си, без да вземе предвид предложенията отправени в писмото с вх.N:15-02-46/26.06.2015.

Същия ден бяхме поканени на среща, на която изказахме притеснението и несъгласието си. След проведена дискусия в края на срещата ни беше заявено, че критериите ще влязат в сила от 01.08.2015 и няма да бъдат променени, съобразно нашите предложения.

Според нас основната цел, с която НЗОК подготвя промени в критериите за лечение с биологични лекарства има за цел редуциране на средствата, заплащани за лечение на хора с ревматични заболявания, а не желанието за качествено и адекватно лечение и проследяване на състоянието на същите. Ние, пациентските организациите на хората с ревматични заболявания, няма да стоим безучастни, докато НЗОК имитира загриженост. Очаквайте в най-скоро време нашата реакция."

Коментари