Публикация

Слабителните с фибри - най-ефикасни

Най-меки са, не водят до привикване и са подходящи за бременни, твърди доц. Герадим Китанов от Катедрата по фармакогнозия на МУ-София


Нарушена функцията на черния дроб, стомашно-чревния тракт, стрес, непълноценно хранене, сухи храни - това са само част от причините за запек. Резултатите - подуване, тежест в стомаха, което води до дискомфорт и намалена работоспособност, твърди доц. Герасим Китанов от Катедрата по фармакогнозия на МУ-София.

Кои са класическите средства, които могат да помогнат?

  • Осмотични лаксативни (слабителни) средства . Това са неорганични вещества като магнезиевият сулфат и натриевия сулфат, както и някои захари, захарни алкохоли... Веществата от тази група не се резорбират в стомашно-чревния тракт и предизвикват драстичен лаксативен ефект.
  • Стимулиращи слабителни средства. Те въздействат директно върху чревната лигавица, предизвикват контракции. Представителите на тази група са рициновото масло, една голяма група природни вещества – антрахиноните, както и някои синтетични продукти, които имат близка структура до антрахиноните. Недостатък е, че при по-продължителен прием стимулиращите слабителни средства водят до привикване. Препоръките на СЗО и Европейската агенция по лекарствата са да не се вземат по-дълго от 1-2 седмици. Противопоказани са при маточни кръвоизливи, при бременност и кърмене. 
  • Вещества от растителен произход, съдържащи се в много плодове и семена. Това са пектините, слузните вещества (често се получават от водорасли), гуми, фибри. Тяхното действие е най-меко. Веществата, известни като фибри, не се резобрират, не се разтварят, но при поемане на повече вода водят до набъбване на чревното съдържимо, по механичен начин дразнят лигавицата и подобряват дефекацията (изпразването на чревното съдържимо).

Най-актуални са продуктите са фибри

Добър пример за това е сиропът от слива и смокиня Фрутилакс, твърди доц. Китанов. Това да класически плода, които и самостоятелно се използват като слабителни средства. Комбинацията от тях е идеална. Може да се приема продължително време. Заради мекото си действие е добър за бременни, които не трябва да се са напъват заради риска от контракции.

Коментари