Публикация

Фруктозо-глюкозен сироп - сладък, но опасен

Този все по-широко използван напоследък подсладител има и своята тъмна страна - повишава апетита за сладко и ни кара да ядем и пием все повече.


Имали ли сте някога впечатлението, че след отпиване на глътка-две от някоя напитка или пък хапчица от някакъв десерт усещате неимоверно желание да продължите да консумирате още и още от същия продукт?

Причината е сладка и опасна

Ако се вгледате в етикетите на редица храни - кексове, сладкарски изделия и течности - напр. газирани напитки, сокове (дори детски), ще установите наличието на един подсладител - фруктозо-глюкозен сироп. Той е разновидност на фруктозата и се добива от царевично нишесте. Известни са няколко вида фруктозо-глюкозен сироп според процентното количество фруктоза. 

По-важната подробност е, че така добития подсладител се усвоява много бързо и води до отделяне на значително количество инсулин, по-изразено повишен апетит и все по-голямо желание за прием на храна и напитки. В резултат от това се натрупва голям излишък от енергия, складират се много мазнини и съответно това води до затлъстяване, метаболитен синдром, инсулинова резистентност и т.н.! (но явно е на по-големи печалби за производителите, при по-ниска себестойност от захарта и плодовата фруктоза). 

Може би затова за българския пазар световноизвестните напитки на Кока-Кола, както и детски сокове и нектари на други фирми се подслаждат основно с фруктозо-глюкозен сироп, а в западноевропейските държави и САЩ в тези продукти се влага само захар.

Дори нещо повече - от снимката добре личи, че производителите едва ли не изписват на етикетите си и нещо като ,,забавна’’ загадка - съдържа ,,захар и/или фруктозо-глюкозен сироп’’"- кое ли е от двете(?)-ако искате да намерите отговора,трябва да си го потърсите някъде върху опаковката . За точни количества въобще не става и дума, камо ли за предупреждения!

Детски сок

Ето така един натурален продукт за подслаждане може да се преобрази до нещо сравнимо по вредност с отхвърлените изкуствени подсладители аспартам, захарин и компания!

Коментари

Милен  Цветанов
21 юли 2015 17:24

Не само се омазняваш, но и доколкото знам наслоената в последствие мастна тъкан се превръща буквално в нещо като допълнителен ендокринен орган, в който бушуват хормони. Така човек неусетно влиза в спирала. Все по-често му се яде сладко и да прекалява с него. За това зверски акциз така, че бисквити, торти и шоколади да поскъпнат петерно!!!

Милен  Цветанов
21 юли 2015 17:17

Тези вещества действат като наркотици!!! Пригладнява ти / особено следобед/ лапваш бисквитка, шоколад или торта. Ставаш щастлив и оптимистичен и едновременно с това ти се иска още и още. Аз и милиони хора са го изпитвали на гърба си. Много е опасно, защото по някой път не можеш да се спреш. Като каталясаш установяваш, че си погълнал 400 гр. от тия неща със споменатите вече вещества. После се подуваш / да не говорим за панкреаса/ и, ако всъщия ден или в близките дни не се поразмърдаш здравата се омазняваш като пич. Според мен на храните с подобно съдържание трябва да се сложи як акциз, защото на всичкото отгоре са и безобразно евтини!!!

Напоследък виждам, особено в детски сокове, да слагат като оцветител тартразин. "Коректно" на етикета е написано, че може да предизвика хипервъзбудимост /хиперактивност/ при децата. А се произвежда от въглищен катран?! http://hranene.framar.bg/е-тата/e102

Ина  Димитрова
21 юли 2015 14:53

Още преди години една чешка лаборатория разкри, че продукцията на известни фирми за Източна Европа е блъскана с евтини подсладители, които са вредни за здравето. Дали нещо се е променило? Убедена съм, че не.

Пламен Игнатов
21 юли 2015 09:39

всички продукти за нашия пазар са по-нискокачествени, по-вредни и по-евтинджос