Публикация

За здрави бъбреци най-важни са редовните тестове


Д-р Марта Ортова, нефролог в Александровската болница, за симптомите, за рисковите фактори и за това как да се избегнат заболяванията на бъбреците:


Д-р Ортова, защо някои хора никога не се оплакват от бъбреци, а след това се оказват за хемодиализа?
За жалост има такива случаи и те не са рядкост. Причината е, че някои бъбречни заболявания протичат коварно и безсимптомно или под маската на често срещани симптоми като високо артериално налягане или анемия, което заблуждава не само пациентите. Не на последно място е въпросът за занемарената здравна култура и профилактика при голяма част дори и от интелигентните хора.

Какви са причините за хроничната бъбречна недостатъчност?
През последното десетилетие все по-често в диализните центрове се срещаме с болестите на цивилизацията – захарния диабет и артериалната хипертония, довели нашите пациенти до терминална бъбречна недостатъчност. Да не пропуснем увеличаващата се възраст на населението, както и ролята на хроничните възпалителни и имунни увреждания на бъбреците. Вродените аномалии на отделителната система също могат да доведат до бъбречна недостатъчност.

Но тези заболявания не могат да протекат скрито...
Не могат, ако човек ходи редовно на прегледи. Тук идва ролята на специалистите – ендокринолози, кардиолози, педиатри, гинеколози, уролози. Но и по отношение на хипертонията, и при диабета се оказва, че често се откриват  в напреднал стадий, след като вече са увредили не само бъбреците, но и сърцето, мозъка, очите. А едно просто изследване на кръвната захар и редовно измерване на кръвното едва ли ще ни отнемат много време... Отдавна и диабетът, и хипертонията могат да се контролират успешно, така че да не доведат до тежки хронични усложнения. Но за това се изисква активна позиция и от самия пациент.

Началното увреждане на бъбреците няма ли някакви характерни симптоми?
Има, но човек трябва да се самонаблюдава. Нека се замислим, когато имаме лек на пръв поглед дискомфорт в поясната област или чувство за недоизпразнен пикочен мехур след уриниране, отоци по клепачите или около глезените, неизяснено високо артериално налягане, необяснима анемия или сме диабетици и не ни достигат вече силите при обичайната всекидневна активност. Тези състояния изискват подробно изясняване.

Какви изследвания могат да покажат бъбречни проблеми?
Това е от компетентността на всички колеги в първичната помощ. Най-елементарното е човек да си изследва урината. Там не трябва да има белтък, захар, бактерии или обилие от бели и червени кръвни клетки. При изследване на кръвта показател за бъбречната функция на първо място са креатининът, уреята и пикочната киселина. При една добра здравна култура всеки би могъл да направи това веднъж годишно.
 
Какъв режим на живот е щадящ за бъбреците?
Физическата активност и поддържането на нормално телесно тегло може би са едни от много важните фактори, на които досега не сме обръщали внимание. Обслужването на свръхтеглото изисква функционално свръхнатоварване на отделителната система. Балансирано умерено хранене, прием на поне литър и половина вода дневно, да не прекаляваме с готварската сол – всичко това е влог в нашето здраве. Да се стараем да избягваме простудни заболявания и чести инфекции, които биха стресирали имунната ни система. И най-важното - при съмнения за бъбречен проблем не се опитвайте да го преодолеете сам.

Коментари