Публикация

Над 4 бири дневно разболяват мъжете

Една до две бири е количеството алкохол, което черният дроб при жените може да разгради без последици за функцията му


В последните няколко години страната ни се прочу като една от най-предпочитаните европейски дестинации за алкохолен туризъм. Руснаци, скандинавци и англичани всяко лято запълват хотелите по Черноморието, в търсене на напоителни забавления и то на ниски цени. Алкохолът е в обилни количества, ограниченията са привидни и всеки турист (български или чуждестранен) може да се сдобие със спиртни напитки, независимо от възрастта си. Напоследък се наблюдава нарастване на консумацията на алкохол, особено сред младите хора, които подценяват опасността от вредни последици.

Мощните запои от дискотеките продължават в улични партита с бирени колела. Сутринта е съпроводена с обилен махмурлук и обширни бели петна в паметта. Главоболието обаче е последното нещо, което трябва да притеснява алкохолните туристи – макар и невидимо основният орган, който страда от прекомерната употреба на алкохол, е черният дроб. С теглото си от 1,5 кг той е най-големият орган при човека, а през него като „централна лаборатория” преминава всичко, което консумираме.

Въпреки че с отшумяването на махмурлука човек се чувства възстановен и готов за нови партита, трябва да се знае, че алкохолът не се изпарява заедно със симптомите, а се преработва в черния дроб. Една малка част от него се разгражда още в стомаха до ацеталдехид, от който пламват бузите ни скоро след приема на алкохол. Резорбцията на алкохола се забавя от консумацията на храна, но се ускорява от газираните напитки, съдържащи въглероден двуокис. 90-98% от етиловия алкохол се метаболизират в черния дроб до токсичния метаболит ацеталдехид, причиняващ чернодробно увреждане и изчерпване на глутатиона в чернодробните клетки, необходим за дезинтоксикиращата функция на телесната ни „лаборатория”. Нарушеното окисление на мастните киселини обуславя натрупването на мазнини в чернодробните клетки с развитие на стеатоза, а засиленото колагенообразуване води до уплътнение и поява на фиброза. Не се ли вземат мерки своевременно, фиброзата напредва до цироза, която е краен стадий в увреждането на черния дроб. Затова алкохолът е в групата на токсичните вещества.

Рискът от алкохолно чернодробно увреждане зависи от това колко продължително консумираме алкохол и какви количества приемаме

Една алкохолна единица съответства на 10 г етанол и се равнява на 30 мл концентрат, 100 мл вино или 200 мл бира. За допустими се считат количества до 50 г абсолютен (100%) етанол за мъжете и 20-30 г за жените. Приемът на повече от 160 мг етанол дневно в продължение на 10-12 години причинява развитие на чернодробна цироза в 70% от случаите. За рискови се приемат дози над 80 г абсолютен алкохол при мъжете и над 40 г за жените дневно (80 г етанол се съдържат в 200 мл концентрат, 700 мл вино или 4 бири х 500 мл). Лесно е да се запомни, че в една бира от 500 мл има 20 г чист алкохол. Една до две бири е количеството алкохол, което черният дроб при жените може да разгради без последици за функцията му. При някои хора преработващите ензими са с намалена активност и малки количества алкохол могат да причинят тежки увреждания. Известно е, че жените са по-уязвими.

Чернодробното увреждане, причинено от алкохола, се натрупва и прогресира с времето. Коварното е, че обикновено няма оплаквания и се открива случайно при направени лабораторни изследвания, показващи отклонения в чернодробните ензими - АСАТ, АЛАТ, ГГТ.

Острият алкохолен хепатит е тежко състояние, възникващо след запой, с интензивно пожълтяване и рязко влошаване на чернодробната функция. В тези случаи има и висок процент смъртност.

При данни за чернодробно увреждане преди всичко се прекратява напълно консумацията на алкохол и се включват хепатопротективни средства. Те са на растителна основа и подпомагат възстановяването на глутатионовите запаси в черния дроб, засилват регенераторните процеси. Особено подходящ в тези случаи е препаратът Хепасейв, растителен екстракт с мощно антиоксидантно и хепатопротективно действие.

Коментари

Предлагам във всички заведения,където се консумира или продава алкохол,да се окачват на видно място табла с допустимите количества консумиран алкохол.