Публикация

Опасна бактерия, пренесена с четка за грим, едва не уби млада жена

27-годишната майка не може нито да ходи, нито да управлява червата или функцията на пикочния си мехур


27-годишна жена се оказа парализирана от кръста надолу заради стафилококова инфекция, която прихванала от чужда четка за грим. Джо Гилкрист не можела да помръдне краката си, след като заразата атакувала гръбнака й.

Всеки трети човек е преносител на безвредни стафилококови бактерии по кожата си. При много малка част от хората, около 2%, се откриват и резистентни към антибиотици бактерии. Приятелката на Джо Гилкрист имала стафилококова инфекция на лицето си скоро преди злополучния инцидент. Оттам бактерията се пренесла върху четката за грим, а чрез нея и при другата жена, чиято имунна система реагирала особено остро. Опасните бактерии проникнали в кръвта й през пъпка на лицето. След като младата жена попаднала в болница, лекарите установили, че става дума за особено опасен щам – златист стафилокок, който много трудно се поддава на лечение с антибиотици.

Гилкрист първоначално усетила лека болка, който бързо обхванала гърба и цялото тяло. Усещането било по-тежко, отколкото при раждане. Буквално си мислех, че ще умра, казва Джо. Скоро усетила, че краката й стават безчувствени и осъзнала, че се случва нещо ужасно. Стафилококовата инфекция засегнала сериозна гърба й. Жената не била в състояние нито да ходи, нито да управлява червата или функцията на пикочния си мехур.

"Единственото нещо, от което може да съм прихванала инфекцията, е онази четка за грим, разказва Гилкрист пред в. „Дейли мейл“. - Моята приятелка е имала стафилококова инфекция на лицето си, а аз използвах четката точно преди тя да разбере за проблема. Нямах представа, че нещо такова може да се случи, с приятелките ми често споделяме такива аксесоари."

Въпреки сериозното изпитание Джо e запазила вярата си в живота и смята, че ако не губи кураж, ще ходи отново някой ден. Минала през интензивно лечение и сега с помощта на физиотерапия може вече да движи бавно краката си и да стои права. Докторите й казали, че вероятно скоро ще бъде в състояние да ходи в продължение на час-два часа на ден. Така поне ще може да се справя с домакинските задължения. 

Коментари