Публикация

Полезни и вкусни през лятото


През летните месеци може да се насладите на вкуса и разнообразието на пресните плодове и зеленчуци.

Те имат богато съдържание на вода в комбинация с малко калории, мазнини и никакъв холестерол.

Много проучвания доказват и здравословните им качества - някои предпазват от кардиологични проблеми, други от диабет или рак.

Продуктите по-долу са богати на хранителни вещества и са най-вкусни през лятото.


Царевица


Царевицата често се пренебрегва заради съдържанието на скорбяла, но тя е пълнозърнеста култура, която може да намали риска от инсулт, диабет и сърдечно-съдови заболявания.  
В половин чаена чаша сурови царевични зърна има 66 калории и 2,1 грама фибри, а след топлинна обработка – 88 калории и 2,3 гр. фибри. Царевицата съдържа още витамини от В група, включително фолиева киселина, витамин С и фосфор.
В царевичните трици има изобилие от полезни вещества, които имат антиоксидантни свойства.
Топлинната обработка активира защитните свойства на царевицата, които помагат за предпазване от заболявания.  
Може да се използва както за салати, така и за гарнитури или като съставка в основни ястия.

Череши

Една чаена чаша или около 17 череши съдържат 87 калории и 2,9 грама фибри. Богати са на бета-каротин, витамин С (1 ч.ч. = 26% от дневния прием), манган и калий, който блокира ефекта от богатия на сол хранителен режим.
Черешите съдържат и флавоноиди, които предпазват сърцето, а диетата с тях може да повиши имунитета, да намали риска от грип и други респираторни заболявания, намалява холестерола, възпалителните процеси и риска  от диабет тип 2.
Черешите могат да се консумират отделно, в плодови салати или на сладко.


Боровинки

Боровинките съдържат около 84 калории (1ч.ч.) и 3,6 грама фибри в сурово състояние. В тях има още пектин и разтворими фибри, които предпазват от рак и намаляват холестерола, витамин К за костите, манган и витамин Е (антиоксидант).

Антоцианините (водоразтворими цветни пигменти) предпазват от възпаления и заздравяват съдовата система.

Боровинките са известни и с високото съдържание на антиоксиданти. Може да се комбинират с кисело мляко, да се прибавят към сладкиши или сладолед.
 
Бамя

Съдържанието на фибри в сготвената бамя е съпоставимо с това в овесената каша. В една чаена чаша сварена бамя има 35 калории, 4 гр. фибри и 3 гр. протеини, витамини и минерали - 80% от дневната доза витамин К, С и В6. Освен това е и много засищаща.
Използва се за салати, яхнии, дори сандвичи.

Ягоди


В една чаша ягоди има 46 калории, 2,9 гр. фибри и 50% повече витамин С от необходимата дневна доза. Манган, фолиева киселина и витамин В6 са сред другите полезни вещества.

Ягодите също са богати на антиоксиданти и флавоноиди, които имат антиракови свойства.

Патладжани

Патладжаните са богати на витамини, минерали, калий, манган, мед, тиамин и фолиева киселина. В една чаша нарязани и сготвени сини домати има 35 калории и 2,5 гр. фибри.

Проучвания показват, че патладжанът има и антираково действие и може да предпазва организма от бактерии и вируси.

Повечето полезни вещества се съдържат в обвивката му.

Домати

Този плод, който играе ролята на зеленчук, съдържа дълъг списък с полезни вещества. В една чаша сурови домати има само 32 калории и 2,2 гр. фибри.

Витамин С, А и К, бета-каротин, калий, манган, хром и други минерали са само част от здравословното съдържание на доматите.

Топлината обработка отключва ликопена - каротиноиден пигмент с антиоксиданти и антиракови свойства.  Скорошни изследвания показват и ползи за костите.
 

Коментари