Публикация

Най-много опасни Е-та има в оцветени бонбони, торти и сладоледи

Това стана ясно след съвместна пресконференция на екипа от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, който е направил изследване по темата


Концентрация на най-много опасни Е-та в храните има в оцветените бонбони и сладоледите, както и тортите със снимка.

Шест добавки в храните, означавани с "Е" и номер, увреждат ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване.

Това каза в националния пресклуб на БТА доц. Георги Милошев- ръководител на Института по молекулярна биология към БАН.

Това е показало проучване чрез иновативен метод, извършено от екипа на лабораторията по молекулярна генетика към Института.

Оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е 143, консервантът натриев нитрит - Е 250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост са били обект на проучването.

Според доц. Милошев дори в дози, многократно по-ниски от сега разрешените, те създават риск от онкологично или друго заболяване.

Изследваните добавки предизвикват увреждане в ДНК. За да няма увреждане в ДНК тези добавки трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените, посочи той.

Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните /EFSA/.

Милошев каза още, че от EFSA са отговорили, че проучването на лабораторията "има някои слабости и ограничения.

Научната публикация, посветена на него, ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет.

"Крайното становище на EFSA е, че научната публикация на българските генетици не осигурява нова информация, отнасяща се до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA. Ако информацията не е нова за агенцията, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им", допълни Милошев.

Източник: БГНЕС, БТА   

Коментари