Публикация

Още за козметиката, която се яде


Домашната козметика преживява ренесанс – отчасти заради връщането към природното, естественото в живота, отчасти поради носталгия по 70-те.

Съдържанието на хладилника е в помощ на красотата за все повече модерни жени, а съвети как точно да се прави това изобилстват.

Изкушението да опиташ е голямо, защото какво може да е по-добро от натуралния продукт?
Това разсъждение може да се окаже твърде погрешно. Процентът на алергии след употреба на „домашна” козметика в никакъв случай не е по-нисък, а понякога е и по-висок отколкото при качествената готова продукция. Всъщност, предназначението на плодовете и зеленчуците е да бъдат приемани „вътрешно” и количеството и  съотношението на активните вещества в тях отговаря на това предназначение.

Алергията далеч не е единственият проблем. При употребата на естествената козметика също трябва да се спазват указания, които почти никога не съществуват: за какъв тип кожа са, как да се нанася, колко време да се държи, как да се отстранява... Повечето хора смятат, че природните козметични дарове са безусловно полезни за всички.
Но например маската от краставица ще стегне силно сухата кожа, докато на мазната действително ще се отрази добре. Ако почистването с каймак и сол е отлично за тялото, то за нежната кожа на лицето може да е твърде нараняващо.

Любителите  на естествените козметични средства може да се натъкнат и на по-специфични неприятности – например маската от пасирани моркови може силно и трайно да оцвети кожата в жълто.

Малко жени си дават сметка, че млечно-киселите продукти, нанесени върху лицето, могат да бъдат благоприятна среда за гнойни възпаления, а оттам не само за козметичен, но и за дерматологичен проблем.

Аргументите „за” домашната козметика обикновено започват с това, че нашите баби са се разкрасявали с това, което слагали и на трапезата. Забравяме обаче колко различни са уж същите продукти днес – мляко от кутия, оранжериен домат, химически наторен и обилно пръскан с препарати.

Никой не може да каже колко дни или седмици ябълката е престояла по складовете, преди да я купите от магазина. А при съхранението немалка част от полезните вещества в плодовете и зеленчуците се разрушават. Безопасна суровина може да се получи само ако се отгледа в екологично чист район или ако бъде пречистена допълнително.

Неприятните изненади на безобидните домашни рецепти:

  •  Медът, ягодите или цитрусовите плодове нерядко предизвикват алергични обриви.
  •  Маските за лице, приготвени от пшенично брашно, а също и смесите за коса от черен хляб и жълтък след изсъхването се отмиват много трудно.
  •  Маските от чесън могат да предизвикат изгаряне на кожата.
  •  Маските от яйчен белтък и краставичен сок стягат силно кожата и могат да предизвикат лющене.
  •  Кашата от лук, нанесена на косата с козметична цел, я вмирисва задълго и понякога оцветява кожата в зелено.

Ако не искате да се лишите от експеримента „домашна козметика”, най-добре е да се доверите на някой, който вече е изпробвал дадена вълшебна рецепта. На второ място – подбирайте само пресни и качествени съставки. И най-важното, убедете се кои точно продукти са подходящи за вашия тип кожа или коса.

Коментари