Публикация

След 40 години чакане МБАЛ Бургас ще има нов Кръвен център

След повече от 40 години чакане, МБАЛ Бургас ще се сдобие с ново Отделение по трансфузионна хематология (познато повече като Кръвния център).


След повече от 40 години чакане, МБАЛ Бургас ще се сдобие с ново Отделение по трансфузионна хематология(познато повече като Кръвния център). Процедурата по изграждането му вече е в ход. Осигурено е финансиране от Министерството на здравеопазването и е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Офертите ще се приемат до 20 август т.г., а строителството се очаква да започне през есента.

Изграждането на новия Кръвен център бе повече от наложително. Сега Отделението ползва няколко кабинета в бившата Първа поликлиника. Там е от построяването на поликлиниката през 1969 г. Стаите са тесни, лекари и кръводарители едва се разминават. Анкетните карти се попълват на крак в коридора. Стените в помещенията са олющени, ремонт не е правен от създаването на отделението. Няма тоалетни нито за кръводарителите, нито за персонала – лекари и сестри се качват до санитарния възел на четвъртия етаж на поликлиниката.

Новото отделение ще се разположи в съществуваща сграда на болницата, която ще бъде основно ремонтирана.Тя се намира от задната страна на новото Инфекциозно отделение. Преди години там имаше аутопсионна зала, пералня и гаражи. След реконструкцията сградата ще изглежда по същия начин като Инфекциозното.

Проектът предвижда Кръвният център да има приземие и два етажа. Входовете за кръводарители и персонала ще бъдат отделни. Ще има рампи за инвалидни и детски колички. Обособени са три отделни сектора: кръводаряване, трансфузионен надзор и клинична трансфузиология, за да не се смесват различните дейности и потоци.

Между служебния вход и входа за донорите ще има регулиран достъп и пост за охрана и информация. На първия етаж има чакалня за кръводарителите, помещения за медицински изследвания, четири кръводарителски поста, стая за възстановяване на дарителите, лекарски кабинети.

На втория етаж е разположена имунохематологичната лаборатория, където се диагностицират кръвни групи, антитела и проби за съвместимост. Там са кабинетите за началника на отделението, старша сестра, стая за мобилния екип, няколко склада, помещения за архив и сървър. Ще бъде оборудвана и специална зала за промоция на безвъзмездното кръводаряване, където ще могат да се правят събирания, презентации, срещи с кръводарители и пациентски организации.

Средствата за реконструкцията са осигурени от бюджета за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването – 600 000 лв. с ДДС.

Коментари