Публикация

След 40 години чакане МБАЛ Бургас ще има нов Кръвен център

След 40 години чакане МБАЛ Бургас ще има нов Кръвен център

След повече от 40 години чакане, МБАЛ Бургас ще се сдобие с ново Отделение по трансфузионна хематология (познато повече като Кръвния център).


След повече от 40 години чакане, МБАЛ Бургас ще се сдобие с ново Отделение по трансфузионна хематология(познато повече като Кръвния център). Процедурата по изграждането му вече е в ход. Осигурено е финансиране от Министерството на здравеопазването и е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Офертите ще се приемат до 20 август т.г., а строителството се очаква да започне през есента.

Изграждането на новия Кръвен център бе повече от наложително. Сега Отделението ползва няколко кабинета в бившата Първа поликлиника. Там е от построяването на поликлиниката през 1969 г. Стаите са тесни, лекари и кръводарители едва се разминават. Анкетните карти се попълват на крак в коридора. Стените в помещенията са олющени, ремонт не е правен от създаването на отделението. Няма тоалетни нито за кръводарителите, нито за персонала – лекари и сестри се качват до санитарния възел на четвъртия етаж на поликлиниката.

Новото отделение ще се разположи в съществуваща сграда на болницата, която ще бъде основно ремонтирана.Тя се намира от задната страна на новото Инфекциозно отделение. Преди години там имаше аутопсионна зала, пералня и гаражи. След реконструкцията сградата ще изглежда по същия начин като Инфекциозното.

Проектът предвижда Кръвният център да има приземие и два етажа. Входовете за кръводарители и персонала ще бъдат отделни. Ще има рампи за инвалидни и детски колички. Обособени са три отделни сектора: кръводаряване, трансфузионен надзор и клинична трансфузиология, за да не се смесват различните дейности и потоци.

Между служебния вход и входа за донорите ще има регулиран достъп и пост за охрана и информация. На първия етаж има чакалня за кръводарителите, помещения за медицински изследвания, четири кръводарителски поста, стая за възстановяване на дарителите, лекарски кабинети.

На втория етаж е разположена имунохематологичната лаборатория, където се диагностицират кръвни групи, антитела и проби за съвместимост. Там са кабинетите за началника на отделението, старша сестра, стая за мобилния екип, няколко склада, помещения за архив и сървър. Ще бъде оборудвана и специална зала за промоция на безвъзмездното кръводаряване, където ще могат да се правят събирания, презентации, срещи с кръводарители и пациентски организации.

Средствата за реконструкцията са осигурени от бюджета за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването – 600 000 лв. с ДДС.

Коментари