Какво означава да бъдеш лекар?
Цветелина Петрова
Цветелина Петрова
Експерт
Какво означава да бъдеш лекар?

Какво означава да бъдеш лекар?

Една история, която показва същината на лекарската професия - хуманността, нуждата да се загърби собствената мъка в името на призванието да бъдеш лекар! А в по-общ прочит ни показва защо не бива да съдим другите хора за техните действия или думи. Отдели 5 мин. да я прочетеш, ще научиш много!

Историята е споделена във Facebook страницата на УМБАЛ Св. Георги . Може да я откриете тук.

Една история, която показва същината на лекарската професия - хуманността, нуждата да се загърби собствената мъка в името на призванието да бъдеш лекар! А в по-общ прочит ни припомня защо не бива да съдим другите хора за техните действия или думи. Отдели 5 мин. и я прочети, ще научиш (или ще си припомниш) един много важен урок!


Един лекар влиза в болницата, веднага след като е бил повикан по спешност от хирургията. Едва си е облякъл престилката, идвайки възможно най-бързо и се отправя направо към операционната зала. Пред залата намира бащата на детето, който крещи: ”Защо идваш толкова късно, защо се забави толкова време. Не знаеш ли, че живота на детето ми е в опасност, нямаш ли чувство за отговорност?”

Лекарят се усмихва и казва: ”Не бях в болницата и дойдох възможно най-бързо, след като ме повикаха. Сега бих искал да се успокоите, за да мога да си свърша работата.”

„Да се успокоя? Какво би се станало, ако Вашият син се намираше на мястото на моя, бихте ли бил спокоен?” – казва ядосан бащата.

Лекарят отново се усмихва и отговаря: ”Искам да кажа това, което е казал Йов в Библията: От пръста сме взети и в пръста ще се върнем, да бъде Благословено Божието име! Ние лекарите не можем да правим чудеса! Успокойте се, ще направим всичко, което е възможно за Вашия син!

Да се дават съвети, когато не сте в това положение е лесно!” – промърмори бащата.

Операцията продължава няколко часа, накрая лекарят излиза щастлив от операционната и казва на бащата: ”Благодарение на Бог Вашият син е спасен!” И без да дочака отговора на бащата, поглеждайки часовника си бързо излиз

а навън, като между другото казва: ”Ако искате да узнаете повече, попитайте сестрата.

Защо е толкова арогантен? Не можа ли да се спре за няколко минути и да ми каже как е преминало всичко със сина ми?” – попита бащата сестрата.

Сестрата със сълзи в очите отговаря: „Синът на доктора почина вчера при катастрофа. И той беше на погребението му, когато го повикахме. Вашето дете е добре и извън опасност за живота, затова той побърза да види погребението на своето дете.

НИКОГА НЕ СЪДИ никого, защото НЕ ЗНАЕШ какво преживява този, който е срещу теб!

Мнения