Публикация

Проф. д-р Петър Симеонов е предложен за награждаване с медал „За заслуга“

Връчването на държавна награда медал „За заслуги“ на проф. д-р Петър Симеонов е свързано с оказване на висока чест и уважение, както към него, така и към цялата медицинска общност и трансплантираните пациенти в България


Правителството предлага на Президента на Република България да награди с медал „За заслуга“ проф. д-р Петър Симеонов за изключителния му принос за развитието на медицината у нас. Името му се свързва с успехите на трансплантациите у нас. Проф. Симеонов е от хората, които не се страхуват да назоват реалните проблеми на здравната система у нас. В интервю за CredoWeb преди време той подчерта, че причините трансплантациите у нас да буксуват са различни, но основната е липсата на заинтересованост на работещите в донорските бази да подават потенциални донори. "Ситуацията ще се подобри, ако се увеличат възнагражденията в тези звена. Защото доскоро те работеха на загуба - кондиционираха пациентите със собствени средства, които надвишаваха отпусканите от държавата пари", заявява той.

Проф. д-р Петър Симеонов е автор на 223 научни труда, съавтор на 5 съвременни учебника по урология, автор на 8 рационализации, една от които е удостоена със златно отличие. Проф. Петър Симеонов работи във всички области на урологията, като през целия му професионален път бъбречната трансплантация е основен приоритет. Той участва и в редица инициативи популяризиращи донорството. Проф. Симеонов от 20 години се занимава с учебната дейност в катедрата по урология на УМБАЛ "Александровска" ЕАД. През 2013г. е избран за национален консултант по урология и за председател на Комисията за получаване на медицинска специалност „Урология“.

Връчването на държавна награда медал „За заслуги“ на проф. д-р Петър Симеонов е свързано с оказване на висока чест и уважение, както към него, така и към цялата медицинска общност и трансплантираните пациенти в България.

" }-->

Коментари