Публикация

Д-р Пламен Мошев: Намалената функция на яйчниците може да се компенсира

Балансът във влагалищната екосистема се възстановява естествено с млечна киселина, гликоген, на фитоестрогени, твърди АГ специалистът от Медицинския институт на МВР


Топли вълни, изпотяване, нервно напрежение, проблеми със съня - това са симптомите, коитовръхлитат  около 60% от жените в постменопаузалната възраст. Това е периодът, в който жената в продължение на година вече няма менструация. Става дума за комбинация от невровегетативни оплаквания - част от тях обективни, други - субективни. Започват и болки в костите, които най-често се локализират в областта на малките стави, също в тазобедрените и в коленните стави. 

Жените усещат сухота във влагалището, понижено желание за сексуални контакти 

и т.н. Изброените смущения варират широко и са зависими от фактори като емоционалността на жената, нейната професия и социалната й среда. Всичко това се обяснява със започналия естрогенен дефицит.

Около петдесетгодишната възраст започва функционално затихване на половата продукция на яйчниците, на естрогенните хормони. Сухотата във влагалището се дължи именно на това, че влагалищните лигавици обедняват на естроген, от своя страна намаляват млечнокиселите бактерии, спада и естествената лубрикация. Всичко това донякъде предразполага към чести възпалителни изменения във влагалището на жената и до неприятните симптоми като болка при полов контакт, сухота, парене, сърбеж предимно във вечерните часове.

Най-често в тази възраст говорим за бактериална вагиноза

Дължи се на това, че се променя влагалищната микрофлора. Намаляват млечнокиселите бактерии поради липсата на естроген и гликоген, от който се хранят. И се установява доминация на условно патогенната флора, която нормално в определено микробно число обитава влагалищната лигавица. Тези бактерии започват да се размножават малко повече от необходимото, тяхното микробно число нараства. От своя страна това води до алкализиране на влагалищното Рh и по този начин се нарушава естествената влагалищна защита. Това състояние наричаме бактериална вагиноза. Тя може да бъде предпоставка за ескалиране на процеса в по-тежък, до по-сериозно възпаление на влагалищната лигавица.

С вагинозата се борим, като на първо място предотвратим предразполагащите фактори, които водят до нея. Като започнем от това да се намали носенето на тясно облекло, да се предпочитат памучните тъкани, жените да не си правят промивки, защото при здраво влагалище това не е необходимо. Добре е да се избягва или поне ограничи използването на тампони, влизането във водни басейни с тампони също не е желателно, защото те абсорбират водата, в която би могло да има вредни микроорганизми.

Като специалисти ние имаме грижата да се опитаме да възстановим с помощта на определени лечебни и помощни средства естествения баланс и естествената защита на влагалищната екосистема. Вече има доста голям брой продукти, които предлагат възстановяване на млечнокиселите бактерии във влагалището. Най-удобните форми са под формата на гел. Разбира се, има и различни лубриканти, които имат противовъзпалителни ефекти и също могат да се използват в този аспект, а не да прилагаме веднага противомикробни средства и препарати. Тук е разковничето, да възстановим баланса по естествен път

да не избързваме с антибиотични или противомикробни средства. Доставянето на млечна киселина, гликоген, на фитоестрогени, които сега са доста актуални, естествено възстановява този механизъм и е добър вариант на поведение особено при нетежки и запуснати случаи на вагинален дискомфорт. Пациентките ми са доволни от препарата „Вагилакт“. Той е  удобен като приложение, съдържа изброените съставки. От значение и приемливата цена, защото продуктът е подходящ и за профилактика. Дори без съвета на специалист, ако изпитва някакъв влагалищен дискомфорт, всяка жена би могла да го използва. Разбира се, тук не говоря за ситуации, при които има засилващи се симптоми – тогава консултацията с лекар е наложителна.

Коментари