Публикация

Реаниматорите от Александровска болница спасиха бременна бежанка от Ирак в тежко здравословно състояние

Жената, съпругът и трите им деца пътували 36 часа с камион от Ирак без достатъчно вода и храна


В средата на миналата седмица, в Реанимацията на УМБАЛ „Александровска”, постъпва 38 годишна жена от кюрдски произход, преведена от Майчин дом в тежко общо състояние. „Пациентката е бременна в седмия месец, психомоторно възбудена, уплашена, със затруднено, повърхностно, непълноценно дишане, силно учестен пулс и тежка метаболитна ацидоза (нарушено алкално-киселинно равновесие)”, разказва д-р Ралица Маринова - анестезиолог-реаниматор, главен административен асистент в Клиника по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Ехографските изследвания показват, че плодът е жизнеспособен.

След осигуряването на преводач, екипът на КАИЛ разбира, че бременната, съпругът й и трите им деца са пътували 36 часа с камион от Ирак, през време на което е бил ограничен приемът на храна и вода. Освен това, жената е повръщала няколко пъти по време на пътуването. След пристигането им в България са настанени в бежанския център „Военна рампа”. Поради тежкото общо състояние на родилката, полицията я довела в Майчин дом, след което е преведена спешно в „Александровска” по повод тежко изразена дихателна недостатъчност. Първоначално реанимационният екип се съмнявал за прием на токсични вещества, обгазяване, инфекция, но направените изследвания доказали инфекциозен процес и нарушено метаболитно равновесие в организма на бременната жена, резултат на дългото и изтощително пътуване. На следващия ден прегледът от акушер-гинеколог установява влошаване и на състоянието на плода.

Въпреки критичното състояние на майката, с оглед да спасят нея и детето, специалистите решават да извършат спешно секцио. Работата на медиците е усложнена и от липсата на комуникация, тъй като жената говори единствено кюрдски. Тежкото състояние на майката и плода превръщат оперативното родоразрешение в предизвикателство за анестезиологичния и акушерски екип. Въпреки риска и езиковата бариера, интервенцията завършва успешно, благодарение на професионализма, бързата и адекватна реакция на екипа от анестезиолози и гинеколози. Новороденото се възстановява в кувьоз, в интензивно неонатологичното отделение на Майчин дом, полагат се максимални грижи за оцеляването му, все още е с опасност за живота.

През следващите дни родилката е стабилизирана в КАИЛ на УМБАЛ „Александровска”, с възстановени нормални функции на дихателната и сърдечно-съдовата система, контактна и благодарна на българските лекари. Предстои й изписване.

Коментари