Публикация

През бременността - умереност във всичко


Бременността е един от най-важните етапи в живота на всяка жена. Това е време, изпълнено с много надежди, но и с грижа и страх...

Уникалното състояние, което променя и прави жената по-зряла, поставя пред нея много въпроси: как и колко често да се храни, дали да се откаже от някои навици, за да се роди бебето здраво, вреди ли спортът и т.н.

Отговор на тези и други въпроси дава д-р Валентина Мазнейкова, завеждащ АГ-отделение в МБАЛ „Св. София”

Какво трябва да промени във всекидневието си една бременна жена?
Не трябва да смесваме бременността с болест, защото това е най-физиологичното състояние. В някои случаи се налагат по-сериозни промени в начина на живот, когато жената работи във вредна или натоварваща среда. Говоря за химическите производства, фармацията, бензиностанции, предприятия с високи температури, професии с по-големи физически усилия.

Като цяло, начинът на живот и хранене не търпи съществена промяна. Ако една дама спортува активно, не трябва да спира заради бременността, но и не бива да започва активен спорт, ако никога не го е правила. Много е важно психическото равновесие. Трябва да се изгражда положителна нагласа с мисълта, че в теб се създава нов живот.

Кои са най-честите грешки, които бъдещите майки допускат?
Пушенето и алкохолът са най-сериозният удар върху растящото в утробата бебе. Наблюдават се и два вида погрешни полюсни реакции – или бременните стават абсолютно мързеливи и лежат по цял ден, или пък се развива една хиперактивност, която също не е за препоръчване.

Умереният начин на живот е една от гаранциите за нормална бременност. Храненето трябва да е разнообразно и достатъчно. Бременността не е време за диети, нито за преяждане. Не е вярно, че бременните не могат да пият кафе в умерени количества, да ядат шоколад или някакви други храни.

Какви са препоръките за двигателния режим?
Физиологичната бременност е в 92% от случаите. Ограничение във физическата активност се налага само при жени с патология на бременността – заплашващо преждевременно раждане, високо кръвно налягане, диабет или други проблеми, за които лекарят е преценил, че се налага повече лежане. Това са около 8 на сто от бременните.

За останалите не се препоръчват единствено по-екстремни физически активности като ски, яздене, каране на сърф. Препоръчвам заниманията с йога, водната гимнастика, разходките сред природата.

Защо голяма част от бременните се оплакват от нередовен стомах?
Неслучайно в интернет излизат над 25 хиляди резултата, когато напишете „бременност и запек”. Това е много разпространен проблем на бременността, защото по различни механизми се намалява тонусът на червата и на мускулатурата на корема.

От друга страна, начинът на хранене може да провокира запек – изключване от менюто на храни, съдържащи фибри, слабата консумация на течности, на пресни плодове и зеленчуци. На трето място като причина се очертава намалената двигателна активност. Причините са комплексни, а част от тях се дължат на самата бременност.

Как да се преодолее този проблем?
На първо място чрез промяна на начина на хранене. Да се увеличат пресните плодове и зеленчуци – киви, ябълки, сливи. Сутрин на гладно да се пие поне чаша хладка вода, а през деня течностите да са не по-малко от литър и половина. Важно е и да се създаде навик за посещение на тоалетната по едно и също време. Ако тези методи не дадат резултат, след консултация с лекар може да се приемат и някои препарати.

Каква е ролята на лаксативните сиропи на плодова основа?
В медицината основният принцип е да не вредим. Именно затова ние препоръчваме сиропи с плодови съставки, които със сигурност имат благоприятен, мек, недразнещ ефект.

Те не предизвикват рязка перисталтика, крампи и болки. Тези сиропи нямат странични ефекти. При тях действието настъпва постепенно, а не за няколко часа. Имаме големи възможности за използването на препарати под формата на сиропи на плодова основа.

Такива са например Фрутилакс и Селакс.

С каква честота трябва да се прегледите при гинеколога при една нормално протичаща бременност?
Най-малко веднъж месечно до 9 лунарен месец, а през 10-ия месец – всяка седмица.

Коментари