Публикация

Концерт в Южния парк ще отбележи Световния ден за борба с хепатита на 28 юли

Лице на кампанията „841 гласа за хепатит С“ стана популярният рок музикант от Юрая Хийп Джон Лоутън.


Кампанията „841 гласа за хепатит С“ ще приключи с концерт на 28 юли – Световния ден за борба с хепатита, съобщават от сдруженията за борба с хепатита „Хепасист” и „ХепАктив“, които са организатори на цялата акция. Събитието ще се проведе от 19,30 ч. на голямата поляна в Южен парк (до бул. Гоце Делчев). Участие в концерта ще вземат някои от най-популярните изпълнители от българската поп сцена. Инициативата „841 гласа за хепатит С“ цели да алармира обществото за тревожните данни на СЗО, че 841 българи умират всяка година от коварното заболяване. Кампанията се организира в унисон с глобалните активности за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли и поставя акцент върху ранната диагностика и навременното лечение, които могат да променят тази статистика.

Лице на кампанията „841 гласа за хепатит С“ стана популярният рок музикант от Юрая Хийп Джон Лоутън. По-рано тази година той и д-р Милен Врабевски посветиха песента Happiness на болните от хепатит С в България. За началото на кампанията, под режисурата на Ваня Щерева, бе създаден нов видеоклип на песента, който разказва историята на пациент, болен от хепатит С.

За Световния ден за борба с хепатита

Световният ден за борба с хепатита е инициатива на Световния хепатитен алианс. Денят е един от 8-те признати и подкрепени от Световната здравна организация официални здравни дни. Всяка година денят се отбелязва с различни инициативи в глобален мащаб, като на локално ниво посланията и визиите са унифицирани в унисон със световната кампания.

През 2015 г. мотото на световната кампания е „4000 гласа“, като цели да покаже, че това е броят на хората, които умират ежедневно в световен мащаб от вирусни хепатити. В България, посланието е адаптирано като „841 гласа за хепатит C”, тъй като това е броят на хората, които умират от заболяването на година спрямо екстраполирани за страната данни от Световната здравна организация.

Можете да дадете своя глас в подкрепа на каузата, като дарите своята профилна снимка от Facebook. На 28 юли Вашата профилна снимка ще бъде добавена в албум на хората, подкрепили кампанията. Ако желаете да подкрепите инициативата, можете да го направите на следния линк: http://a.pgtb.me/mRgKT1

Коментари