Публикация

Студенти от СУ се учат на спешна медицина в МБАЛ Бургас

Бъдещите лекари избрали Бургас, защото тук е най-натоварено и интересно


Академия по спешна медицина се провежда в Спешното отделение на МБАЛ Бургас. Тя е проект на Асоциацията на студентите по медицина от Медицинския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според асоциацията само часовете в университета не стигат за добиването на практически умения в овладяването на състояния, застрашаващи живота. „Спешна медицина“ е избираема дисциплина, а практическите занятия по учебен план са само 30 часа.

Затова асоциацията в партньорство с най-големите болници и спешните центрове в страната създава лятната академия. Тя се провежда от 2011 година. Броят на желаещите постоянно расте. Но не всеки от студентите стига до Спешното – освен желание, са нужни и знания, за които се полага изпит и се провежда класиране. Тази година класиранията са преминали 70 студенти, които ще участват в академията в болници в София, Варна, Пловдив и Бургас. Стажът е безвъзмезден – студентите сами си поемат разноските по време на участието в лятната академия.

В Бургас двуседмично обучение ще преминат 20 студенти, като първата група вече пристигна. Освен в Спешно отделение, бъдещите медици дежурят и в линейките на Спешния център.

„Възхитен съм от отношението на екипите тук, много са спокойни, любезни, получаваме адекватни обяснения“, казва четвъртокурсникът Борис Събчев. Той и колежката му Цвета Стефанова избират Бургас, защото тук натовареността е голяма, случаите са разнообразни и е много интересно. По време на академията студентите се учат как се разпознават и овладяват спешни състояния, как се поставят абокат, катетър, каква е организацията на работа на отделните длъжности, как се транспортират спешно болни, какви изследвания им се правят и др. „Интересно ни е абсолютно всичко, а усещането да помогнеш и да спасиш някого за първи път, е невероятно“, разкриват бъдещите медици.

Началникът на Спешно отделение д-р Лилия Линкова също не пести похвалите за старанието и усърдието на младите си колеги и се надява, че след като положат Хипократовата клетва, някои от тях отново ще се върнат в Спешното в Бургас, но вече като редови лекари.

Коментари