Публикация

Цитонамазка или HPV тест?

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) е основният причинител на рака на маточната шийка. HPV е малък, кръгов ДНК-ов вирус.


Съществуват около 150 вирусни типа, като около 40 от тях причиняват генитални проблеми. Делят се на високо и ниско рискови типове. Ниско рисковите причиняват генитални брадавици или папиломи, докато високо рисковите типове се свързват с рак на шийката на матката.
Откриването на връзката между HPV и рака на шийката е довело до развитието на много стратегии и все по-решителни действия за скрининг и ранна диагностика на заболяването.
В световен мащаб се прилагат два основни похвата за ранното откриване на предракови и ракови увреждания в маточната шийка – цитонамазката и HPV тестът.
Цитонамазката се използва повече от 60 години като скринингов метод, но използвана самостоятелно може да пропусне до 35% от случаите на такива увреждания в епитела на шийката на матката. Популационно проучване показва, че между 30 и 60 % от жените, имали нормални цитонамазки през последните от 3 до 5 години, са развили инвазивен рак.
От друга страна, HPV тестът е значително по-чувствителен от цитонамазката. Проучване в Канада, включващо над 10 хиляди жени на възраст между 30 и 69 години, показва, че чувствителността за CIN 2 е 95% при HPV теста и 55% при цитонамазката. Също така има все повече доказателства за това, че HPV тестът трябва да се използва като първичен скрининг. След анализ на най-новата медицинска литература, експертите установяват, че при жени на възраст на или над 25 години, HPV тестът използван самостоятелно дава по-добри резултати от цитонамазката.
Поради спецификите и ограниченията на всеки отделен метод за профилактика на рак на шийката, е много важно да се вземат предвид всички детайли на профилактичния процес. Отрицателният резултат от HPV теста е два пъти по-сигурен от отрицателния резултат от цитонамазката. Използването на ДНК тестове, като първичен скрининг, ще намали честотата на изследванията при жени без риск от развитие на рак на шийката и ще осигури проследяване и следене на жени в риск.

За да си направите HPV тест в ДКЦ Асцендент трябва да си запишете час при своя акушер гинеколог. Натиснете ТУК за да получите 25% намаление от цената. За допълнителна информация и записване: 02/ 983 94 94 и 0885 542 079.

Коментари