Публикация

Здравето е адаптация

Здравето се разглежда като способност за адаптация на три нива – физика, емоции и ум. От значение е да бъдат взети предвид всички параметри и да се намери най-подходящият енерго-информационен стимул, които да бъде подаден като лекарство.


Здравето е състояние на пълно физическо (биологично), психическо и социално благополучие, а не само отсъствието на болест или недъг.

Това е определението на Световната здравна организация.

Много са факторите, от които зависи индивидуалното здраве на човека. Всеки от тях е еднакво важен и нарушаването дори на един параметър може да доведе до разболяване. Много са и специалистите, които дават свои определения, разширяват и допълват, за да бъдат обхванати всички аспекти, но ако трябва да изразим всичко с една дума - тя е адаптация.

Когато човек е здрав, той не си дава сметка към колко промени и условия тялото се адаптира автоматично, по подразбиране...

Обикновено сме склонни да обвиняваме средата, гените си, времето, работата, храната и още, и още... Надяваме се да подобрим здравето си като подобрим едно-две от изброените неща.

Но колко от нас могат да го постигнат - да създадат напълно благоприятна средата, в която да живеят? Имаме ли способност да направляваме обстоятелствата, за да имат те единствено благотворно влияние върху здравето ни?

Има ли друг вариант? Да, има.

Другият вариант е повишена приспособимостта и гъвкавост, развитие на емоционална интелигентност и придобиване на мъдрост, с други думи развитие на адаптивни умения, които ще ни помогнат да поддържаме здравето или да го възстановим.

Холистичната медицина предлага различни методи за подобряване на адаптивността на физическо, емоционално и умствено ниво. Тези три нива на човешката същност са взаимосвързани, неразделни и е необходимо да бъде положена адекватна и подходяща грижа за всяко ниво по отделно и за всички заедно, за да можем да поддържаме организма си здрав.
Много важно е да разберем, че възникването на проблем на едно ниво ще се отрази рано или късно на всички останали.

Например главоболието, което е физически проблем, може да ни изнерви или да затрудни концентрацията, или и двете. Една травма на коляното в началото може да е съпроводена само с болка, но ако болката продължава много дълго време - това би довело до отчаяние, депресия или раздразнителност и т.н.

Как хомеопатията като холистичен метод помага да бъдем по-адаптивни?

При физическа дезадаптация

Телата ни са различно толерантни към околната среда - температура, влажност, храната и др. Тази информация се използва при анализа и избора на индивидуалното лекарство и в резултат на лечението тялото повишава своята толерантност. Едни лекарства, които подобряват свръхчувствителността към влага, други - към слънце, трети - към течение и т.н.

При емоционална дезадаптация

Емоциите ни са най-разнообразни и вече никой не отрича, че човек може да получи физически симптоми поради силни отрицателни или положителни преживявания. Учени от университета "Емори", Атланта, САЩ, доказват, че задържането на негативни емоции за дълго време повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Отрицателните чувства повишават нивата на С-реактивния протеин и водят до възпалителни процеси в тялото, които от своя страна могат да доведат до хронична патология.


Злобата, завистта, ревността могат да предизвикат умствени или физически симптоми, ако не се справяме с тях за кратко време, а оставяме да тровят вътрешната ни среда в продължение на месеци или години. Много по добре би било да потърсим хомеопатична помощ. Хомеопатията разполага с медикаменти, които да помогнат да изчистим емоционалното тяло от любовното разочарование, чувството на вина и т.н. Можем да си помогнем и с Бахови капки, психотерапия и др.

При умствена дезадаптация

Най-масово срещаните проблеми - нарушена концентрация, слаба памет, невъзможност да покажеш знанията си на изпит също могат да се повлияят положително с хомеопатия.

Обща дезадаптация - едно зло никога не идва само

Както вече казахме, човекът е неделимо цяло и затова едно събитие ще се отрази на всички нива. Различните хора имат различно слабо място, което първо поддава, когато няма възможност за адаптация.

Когато детето тръгва на ясла или детска градина - можете да му помогнете да премине по-леко през предизвикателството на нова среда и нови порядки. Това ще го направи по-адаптивен и той по-малко ще боледува.

Пубертетът, ах пубертетът - трудна или липсваща адаптация към семейството, към училището, бунт. Младите хора имат огромна нужда от подкрепа, а в някои случаи и от специализирана помощ. Не по-малка нужда от помощ имат техните родители. Когато един тийнейджър „лази по нервите“ на родителите си, те стискат зъби и преглъща, за да не стане по-лошо, защото той "ни се води, ни се кара". В тези случаи хомеопатичните лекарства могат да помогнат за разреждането на атмосферата и запазването на баланса и здравето на всички членове на семейството.

Хомеопатите използват лекарства, които помагат на човек да се освободи от силния гняв, от унижението или възмущението, това възстановява здравето и издръжливостта, дава сили да премине през трудния период.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/homeopathy/news_20725.html

Коментари