Публикация

В Пловдив само във верига болници „Медлайн“: Апарат лекува с ток тумори в черния дроб

Методът е подходящ за пациенти, на които са открити по един тумор до 4-4,5 см или до 3 образувания всяко с големина под 3 см.


Верига болници „Медлайн“ е единственото лечебно заведение в Пловдив, което започва лечение на пациенти с първичен рак и метастази в черния дроб. Това стана възможно, след като бе закупен апарат за радиофреквентна аблация.

При този лечебен метод туморните тъкани се разрушават чрез прилагане на високочестотен ток и физиологичен разтвор. В областта на тумора температурата се повишава до степен, при която белтъците се детанатурират, обясни завеждащия на отделението по гастроентерология д-р Апостол Георгиев. За целта под ехографски контрол в тумора се въвежда иглен електрод, от високочестотния ток тъканите се сваряват. Прави се под обща упойка. Интервенцията продължава 15-20 минути, ако формацията е само една и не повече от половин час, ако са повече. След аблацията престоят в болницата е 3-4 дни.

Методът е подходящ за пациенти, на които са открити по един тумор до 4-4,5 см или до 3 образувания всяко с големина под 3 см. При тях терапевтичните резултати са изключително благоприятни, затова е важно пациентите да бъдат изпратени за лечение навреме, посочи д-р Георгиев. Той е лекарят въвел най-напред лечение с високочестотна аблация в Пловдив. „През последните 6 години дейността беше прекъсната и пациентите се насочваха към София, което им създава доста неудобства, включително и финансови. След закупуването на апарата тя вече е възстановена и болните ще бъдат лекувани тук “, отбеляза завеждащият.

Ефектът от прилагането на метода е съпоставим с оперативното лечение на пациента, но е значително по-малко инвазивен. Страничните усложнения са значително по-малко, а процедурата се понася значително по-леко от болните. Качеството на живота им значимо се подобрява и удължава.

Д-р Георгиев е изучавал метода за радиофреквентна аблация в ИСУЛ в София при известния наш гастроентеролог проф. д-р Никола Григоров, въвел тази терапията в страната. Започва да го прилага в гастроентерологията на МБАЛ „Пловдив“, където работи до 2010г.

Коментари