Публикация

Модерното лечение на катаракта връща зрението


Д-р Цветомир Димитров, специалист по очни болести от Първа градска болница, София, за катарактата, симптомите, усложненията и  лечението на това заболяване:


Д-р Димитров, какви са причините за образуването на катаракта?
Това е често срещано заболяване при възрастните. Около 50-60% от хората над 60-годишна възраст развиват катаракта. Това е процес, при който се получава склероза на ядрото на очната леща, което е началната фаза на заболяването. С напредването на склерозата се стига до т.нар. перде. Катарактата е нормален процес на стареене на лещата. Възрастта е основният фактор, но има и генетични фактори, които влияят  за образуване на перде. При въздействие на вредни фактори също има риск  – при работа в химическата промишленост, облъчване, излагане на отровни вещества. В такива случаи и при по-млади хора се получава катаракта, която протича със същите симптоми, както при възрастните. 

Какви са първите симптоми?
Първият симптом е замъгляване на зрението, което хората установяват сами. Някои го забелязват по-късно поради това, че едното око е започнало да образува перде, а другото вижда добре. Те не подозират, че  зрението на едното око е нарушено, и го разбират случайно, когато затворят едното око и установят, че не виждат с другото.

Има ли значение ранното диагностициране?
Преди години беше по-добре за пациентите да дойдат по-късно и по-късно да бъдат оперирани. Впоследствие офталмологията напредна много. С ултразвуков апарат можем да оперираме пердето още в ранни стадии и да възстановим напълно зрението. Сега по-ранното лечение е по-добро за пациентите. 

Само оперативно ли е лечението?
Да, оперативно е. Лечението с ултразвуков апарат е без конци, без шев. През разрез на роговицата с размери 2 до 3 мм се влиза и се изсмуква т.нар. перде, като се имплантира интраокуларна леща на мястото на пердето.

При всички случаи ли се налага поставяне на изкуствена леща?
Има възможности и да не се слага леща, но това е доста ограничено и непопулярно, защото в този случай трябва да се слагат дебели очила, които много пречат и ограничават зрителното поле. Освен това зрението не се възстановява в голям процент. Най-добре е да се постави интраокуларна леща.

Прилагат ли се на сегашния етап по-старите хирургични методи?
Да, прилагат се при много стари пердета, които трудно могат да бъдат премахнати. Тогава се прибягва до по-старата техника с шев с конци, защото пациентът е чакал много и пердето е по-твърдо и е сраснало. 

Какъв е процентът на успеваемост на операциите?
По новия начин операциите са успешни в 98-99 процента. Напреднала е много медицината. Ако се използва ултразвуков апарат, операцията се прави с местна упойка за не повече от половин час.
 
Колко време продължава възстановяването?
След ден-два пациентът вижда. И си тръгва доволен. При стария метод възстановителният период е по-дълъг, защото има конци, които се свалят след два месеца. Дотогава има астигматизъм на окото и зрението е затруднено. Когато се махнат конците, то се възстановява напълно.

Трябва ли оперираният да спазва по-специален режим след операцията? Да се пази от ярка светлина например?
През първата седмица режимът трябва да е малко по-облекчен, но общо взето, пациентът може да живее съвсем нормално.

Каква част от лечението се поема от НЗОК?
Операцията изцяло се поема от касата, но за съжаление пациентите трябва сами да си купуват интраокуларната леща. Цените варират - има различни модели – твърди, меки.

Какви са последиците, ако човек не се оперира? Напълно ли ослепява?
Ако не се оперира, последиците са тревожни - той ослепява, става инвалид. Държавата трябва да плаща за социални помощи, за придружител.     
Икономическите последствия за държавата са големи, така че такива пациенти трябва да се оперират.

Има ли критичен период, след който операцията става невъзможна? 
Невъзможна не, но става все по-трудна. Когато пердето е сраснало, се отстранява по-трудно.

Има ли профилактични мерки, чрез които да се отложи, да се облекчи заболяването?
Има различни лекарства, но не е доказано точно с какъв ефект са – капки, витамини, за които се твърди, че временно стопират нещата, но общо взето, рано или късно се стига до операция.

Коментари