Публикация

Родилното отделение на УМБАЛ "Св. Анна" приема бременни с тежки усложнения денонощно

Клиниката по акушерство и гинекология е най-доброто място за обслужване на бременни и родилки с придружаващи заболявания, защото тук се прилага съвременният интердисциплинарен подход


Родилното отделение на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Света Анна“ разполага с цялата съвременна апаратура, необходима за дейността. То е единственото на територията на София, където по всяко време на денонощието могат да бъдат приети всички видове тежки усложнения на бременността, посочва началникът на отделението д-р Красимира Жекова. Има осигурен денонощен дежурен екип от акушер гинеколози, анестезиолози, хирурзи и кардиолози, което гарантира адекватни действия в случай на спешност и по-тежки случаи на патологична бременност. Осигурено е 24-часово дежурство на неонатолог. От 2000 г. в отделението няма случай на майчина смъртност. Годишно тук се раждат около 1000 бебета.

Грижите за пациентките са на съвременно медицинско ниво. Стаите са с едно и две легла, и имат собствен санитарен възел. В отделението има общо 20 легла - 14 родилни и 6 за късна патология на бременността. За пациентките се грижат общо осем лекари, всеки от които с над 10 г. трудов стаж след придобиване на специалност. Бебетата се настаняват при майките 6 часа след раждането. Опитни акушерки дават съвети за грижи за новороденото.

По всяко време на денонощието се приемат бременни с тежки усложнения. Клиниката по акушерство и гинекология е най-доброто място за обслужване на бременни и родилки с придружаващи заболявания, защото тук се прилага съвременният интердисциплинарен подход.

Родилно отделение има ден на отворените врати – всяка сряда от 12,30 часа. Тогава бъдещите родители могат да разгледат отделението и да се информират за условията за постъпване.

Началникът на отделението е д-р Красимира Жекова, акушер-гинеколог с 33 г. стаж. Целият й професионален опит е в болничната помощ. Започва трудовия си стаж в Добрич, а след това става главен асистент по АГ към МУ Варна. През 1995 г. постъпва на работа в УМБАЛ Света Анна (Окръжна болница). Д-р Жекова казва, че обича много работата си и държи на високия професионализъм. За да си лекар в родилна зала, се изискват много опит и бърза мисъл. Понякога решението трябва да се вземе за минути, да се действа бързо в името на здравето и живота на майката и бебето.

Коментари