Публикация

Москов: Осигуряваме безплатно лекарство за всяко заболяване във всяка аптека

„Разписваме допълнителни изисквания към аптеките, ако искат да получат договор с НЗОК. Така ще постигнем целта на правителството нито един здравноосигурен пациент да не дава нито лев от джоба си за лекарства срещу масовите и социално-значимите заболявания".


Това коментира в интервю за "Труд" здравният министър Петър Москов.

По думите му аптеките трябва да гарантират пред касата, че ще се осигурят наличността на референтния (напълно безплатния) медикамент за съответния болен:

„В противен случай няма да парафират контракт с нея. Докато в момента в някои аптеки липсва напълно платеният генеричен продукт, който, да кажем, е 5 лв. и пациентът е принуден да си купи оригиналния аналог, който обаче е 55 лв. Описаният проблем се наблюдава в малките населени места, където следващата аптека е на десетки километри. Още нещо - с фармацевтичния съюз сме в нелоша степен на подготовка на текстовете, които дават възможност за създаване на мобилни аптеки. Това е решението за отдалечените, труднодостъпни и малки населени места, в които няма фармацевтични обекти. Държавата ще гарантира осигуряване на специални автомобили, които ще бъдат оборудвани с хладилна техника и всичко необходимо. За да може хората от далечно селце да знаят кога по ясен график ще пристига мобилната аптека и те ще могат да си вземат лекарствата".

Москов обясни, че с депутати от мнозинството дискутират между първото и второто четене различни промени, които да са свързани с наличието на нов и различен вид капитал в големите болници, изпаднали във финансов колапс. А пустеещите имоти и терени, които никога не са били предмет на медицинска дейност и не са били нужни за нея, ще подлежат и без законова промяна на концесиониране:

„В правителството и с Министерството на финансите работим всички тези терени, които са точно 302 и днес са тежест на болниците (защото им се плащат данъци, такси, охрана), да могат да бъдат договорени за концесия, за отдаване под наем или продажба. А това е начин за стопяване на задълженията на болниците. Подобно действие не е свързано с политическа доктрина - дясна или лява, а със здравия разум. Т.е. когато имаш нещо, което никога не си използвал и не ползваш, а ти носи разходи, по-добре да намериш начин да ти донесе пари."

Източник: в. "Труд"

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика Аптека НЗОК Москов безплатни лекарства

Коментари