Публикация

Д-р Г. Ставракев: Пациентите да имат пряк достъп до специалист


Националната асоциация на специалистите в извънболничната помощ ще настоява от догодина пациентите да имат свободен достъп до специалист.

Това съобщи д-р Георги Ставракев, заместник-председател на организацията и член на управителния съвет на Българския лекарски съюз.

В момента, за да стигнем по здравна каса до гинеколог, хирург, ортопед и всички останали специалисти, първо задължително трябва да минем през личния лекар, който да ни даде направление.

Гинекологът д-р Ставракев обясни, че колегите му не търсят конфронтация със семейните медици. По думите му обаче, е крайно време да се знае докъде е общопрактикуващият лекар и откъде започва да лекува специалистът.

Според него, много често липсата на талони принуждава болните или да си плащат, или да не ходят на лекар.

„Трябва да се намери оптималният баланс. Има няколко варианта. Единият е болният нищо да не плаща и да стига до специалиста чрез направление, издадено от личния лекар, а другият - да посети директно специалиста срещу минимално заплащане”, посочи д-р Георги Ставракев.

Той е на мнение, че свободният достъп трябва да засяга основно детското и майчиното здравеопазване.
Утре, когато започват преговорите за националния рамков договор 2010, от асоциацията ще поставят за обсъждане въпроса за свободния достъп.

От своя страна председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев заяви, че замисленото не може да се осъществи.

„За нас до известна степен ще е по-добре да се въведе свободният достъп, защото ще отпаднат част от задълженията ни, но на практика няма да има контрол върху парите и изразходването им,” - коментира д-р Калайджиев.

Според него има и друг проблем - пациентът трябва да има електронна здравна карта, която да удостоверява, че е здравноосигурен и че е минал през преглед 100%. Отворен остава въпросът каква ще е ролята на здравната каса и как ще се доплаща прегледът при специалиста, ако се въведе символичното плащане от страна на пациента.

Коментари