Публикация

Оперативно лечение при травмите на коленните връзки

​Травмите на коленните връзки са едни от най-честите увреди на колянната става, заедно с тези на менискуса. Оперативното им лечение и до днес остава едно от най-големите предизвикателства пред специалистите.


От първата операция на предна кръстна връзка, която е направена през 1914 г., медицината е напреднала много, но все още не успяваме да достигнем оптималния вариант за хирургично лечение на тези увреди.

През последните 30 години разбирането за подхода при този тип травми премина през различни етапи на развитие. Така например някои методи, които бяха отречени през миналата декада, отново са актуални, но вече на по-високо ниво.

Основната ни задача е да направим нова връзка, като съществуват три възможности:

  • от собствена тъкан – сухожилна;
  • от донорна тъкан – трупна;
  • от изкуствена тъкан.

Съвременните разбирания са, че най-благоприятно за крайния резултат на лечението е тя да се прави от собствено сухожилие. От къде се взима тъканта и кои са най-подходящите техники, можете да разберето от видеото.

Коментари

Hristina Georgieva Petrova
31 окт 2022 11:22

Добро утро. Казвам се Христина Петрова и живея в Кипър. Моята свекърва е от тук и има проблеми с колената с кого мога да се свържа или по точно каде мога да изпратя снимките на коляното да ми кажете и вашият съвет какво да правим, тук искат да и направят голяма операция за да и сложат изкуствена става, бих искала и вашия съвет ако трябва ще я доведа до България. Благодаря!