Публикация

10 здравословни причини да похапвате диня

Тя е отлично диуретично средство и се препоръчва при заболявания на сърдечносъдовата система, на бъбреците и жлъчката, както и на чернодробни оплаквания.


Динята е полезна за здравето

Лятото е време, в което се наслаждаваме на топлината, он и търсим всякакви начини да се разхладим. Едно от любимите неща, които ни носят свежест и удоволствие през летните горещини е динята.  Дошла от Южна Америка, у нас динята се произвежда в почти всички райони. Добре узрялата диня съдържа около 90 процента вода и от 5 до 10 процента захар . Съдържа захароза, гликоза и фруктоза, пектинови вещества, целулоза, витамините В1, В2, С, РР, фолиева киселина и каротин.

  • сърце - ежедневна консумация на парче диня предпазва от сърдечно заболявания, спирайки натрупването на вреден холестерол,
  • бъбреци, жлъчка, отделителна система - динята е добър естествен диуретик и се препоръчва при заболявания на бъбреците и жлъчката
  • черен дроб - способства функцията на черния дроб, спомага за изхвърлянето на излишни течности от организма, и е лесноусвоима за захари. 
  • стомашно-чревен трак - целулозата от динята подпомага функциите на стомашно-чревния тракт, Фибрите й действат много добре на стомашната микрофлора. 
  • имунна система - подобрява жизнената дейност и укрепва имунната система. Витамин С помага на имунната система за борба с инфекциите и е антиоксидант , забавящ процесите на стареене в организма .
  • атеросклероза - добър помощник при атеросклерозата
  • анемия, малокръвие -  фолиевата киселина съдържа соли на желязото.
  • диети - високото съдържание на витамини и ниските калорични стойности правят динята здравословен диетичен продукт.
  • нервна система - богата на витамин В6, помага в синтеза на мозъчните невротрансмитери като серотонин, мелатонин и допамин. Тези вещества имат ключова роля в много невронни функции, помагат за лечение на тревожност, фобии или паника.

Здравословната тайна на динята се крие в химическото вещество цитрулин, който се съдържа и в плодовите й сокове. Ликопенът е вещество, което дава характерния червен цвят в доматите, динята и много други червени зеленчуци и плодове .

Ликопенът има силен антиоксидантен ефект. Неутрализира свободните радикали, генерирани по време на нормалния клетъчен метаболизъм.

Освен да се консумира пряко и да служи за хранително-прочистващи режими, динята може да бъде част от плодови салати, сладолед, коктейли, мусове. За да се приготвят тропически напитки, динята се пасира. Може да се издълбае вътрешността и да се използва кората, за да се сервира плодова салата. От динените кори може да се приготви сладко. 

Коментари