Публикация

Емболизация спаси жена с миома, претърпяла наскоро инфаркт

Методът се използва широко по света за лечение на тумори. Целта в случая бе да се спре кървенето, за да може жената да изчака за операция


Новаторски за България подход помогна за овладяване на състоянието на 55-годишна жена с обилно кървене. Предложих идеята, тъй като емболизацията се използва широко по света за лечение на тумори. Жената бе докарана в АГ-клиниката по спешност, след като 10 дни по-рано й е поставен стент след остър миокарден инфаркт.

При прегледа установихме наличието на миома на матката с големина 7х7 см. Обикновено в такива случаи се пристъпва незабавно към операция. В случая обаче това е особено рисковано, понеже пациентката приема антикоауланти - медикаменти за разреждане на кръвта след прекарания инфаркт. Спешна хистеректомия (операция за отстраняване на матката - бел.ред) можело да доведе до неконтролируемо кървене и риск за живота на жената. На разширен консилиум е взето решение да се извърши емболизация на двете маточни артерии инвазивно. Емболизацията е сравнително нов метод за лечение на тумори чрез запушване на кръвоснабдяващия ги съд.
Манипулацията е извършена от д-р Низар Рифаи от Клиниката по кардиология и така кръвоизливът е спрян. Възстановяването на жената върви успешно, освен това размерите на миомата досега са намалели два пъти и половина.

Моя беше само идеята за тази интервенция, която се прави по света. Още е рано да се каже дали жената ще бъде дефинитивно излекувана. Целта беше да отсрочим хирургичната хемостаза до момент, когато кардиолозите преценят, че е възможно да се прави операция. По принцип емболизацията може да се направи повторно. Възможно е да се развият колатерали – допълнителни съдове, които хранят матка и яйчници на мястото на емболизираните артерии. Не става дума така да се лекуват миоми. Въпросът беше как с най-безопасни средства на момента да се спре кървенето.

Коментари