Публикация

Рязкото покачване на кръвното заплашва снабдяването с кислород на плода

Прееклампсията е сериозно състояние, което може да застраши здравето и дори живота на плода и майката


Прееклампсия, инфекции и недостатъчното наблюдение в доболничната помощ са основни причини за късните усложнения на бременността. Те са около 2%. Годишно в родилното отделение има един-два случая, когато се премахва матката като животоспасяваща интервенция, основно заради кръвотечение. Проблем са и преждевременните раждания. Инфекциите най-често са в урологичния тракт. Имунитетът пада по време на бременността, има значение и възрастта. Най-често засегнати са отделителната и дихателната система.

Прееклампсията също е сериозно състояние, което може да застраши здравето и дори живота на плода и майката. То е комплексен синдром с неизвестна етиология. Затова няма сигурни средства запредотвратяването му. Проявите му са високо кръвно, протеиноурия (белтък в урината) и отоци по крайниците. Наличие на поне два от тези признаци води до диагнозата. Патогенезата е добре позната, затова и лечението се ориентира според проявите. То е индивидуално, но прееклампсията се лекува с родоразрешение. У нас обаче липсва един от най-добрите медикаменти – артериоларен вазодилататор. Той повлиява спазъма на най-малките кръвоносни съдове- артериолите, което е характерно за жените с прееклампсия. Целта е да се намери правилното поддържане с медикаменти на майката до момента, в който може да се пристъпи към безопасно родоразрешение. Състоянието изисква комплексно наблюдение от различни специалисти АГ, невролог, офталмолог, кардиолог – три пъти по-голяма честота на секциото.

Наскоро в отделението имахме жена с тежка прееклампсия. При нея въпреки проведеното лечение кръвното не се поддаваше на контрол. При стойности на горната граница около 200 се наложи родоразрешение. В резултат и майката, и детето са в отлично състояние.

Високото кръвно по време на бременността е риск за бебето, защото влошава храненето на плода. Опасно е и рязкото смъкване на кръвното с медикаменти. Затова се стараем да поддържаме някакви междинни стойности, към които плодът е адаптиран.

Рязкото покачване на кръвното заплашва кислородоснабдяването на плода. Постоянното поддържане на високо кръвно влошава и храненето му, води до т.нар. ретардация – изоставане в растежа. Това говори, че прееклампсията е тежка. Особено важно е да се избере оптималния период за родоразрешение, когато плодът е жизнеспособен и майката е да стабилизирано състояние. Целта е да предпазим бременната от тежки усложнения – мозъчни и сърдечни, а и за да се предотврати опасността от вътреутробно загиване на плода.

По принцип това е патология на втората половина на бременността. Но колкото по-тежка е прееклампсията, толкова по-рано се изявява те. Понякога предшестващо заболяване – бъбречно, сърдечно или автоимунно, започва да се развива и по-рано.

Повечето от жените знаят, че са имали такова заболяване. Но понякога и ние откриваме. Прави впечатление, че много пациенти са ненаблюдавани в доболничната помощ. Не е обичайно ние да поставяме диагноза за бъбречно заболяване по време на бременността, а то е съществувало отпреди. Не са обърнали внимание в детска възраст, или след това.

Коментари

Петър  Галев
29 юли 2015 15:14

Прави впечатление, че все още малко бременни жени, особено когато са в най-млада възраст, нямат навика да контролират кръвното си налягане, извън посещението при лекаря. Митът, че високото кръвно налягане е проблем основно на възрастните хора е трудно преодолим. Бъдещите майки трябва да познават специфичните рискове, които носи бременността, и дори да са напълно здрави преди зачеването, след това трябва да следят препоръчаните от гинеколога параметри.