Публикация

Мозъчното сътресение може да отключи проблеми с паметта, световъртеж и забавено мислене

Комбинация от невровитамини, аминокиселини и желязо подобрява мозъчното кръвообращение и осигурява енергийно гориво за нервната клетка при пациенти и с функционални и с органични нарешения, твърди д-р Диана Цакова, невролог във ВМА


Д-р Цакова, какво представляват органичните и функционалните неврологични проблеми и как се диагностицират?

- При органичните има структурни промени в главния или в гръбначния мозък, които могат да са с различни прояви. Най-общо казано, това са съдови процеси в главния мозък, възпалителни, туморни. Що се отнася до гръбначния мозък, най-често става въпрос за дегенеративни процеси, износване на дисковете, ошипявания. Тези заболявания обаче могат да протичат с едни и същи субективни оплаквания. 

Примерно ако е нарушена концентрацията, паметта, изпълнението на рутинни задачи - това може да са 

прояви на органични заболявания като нарушение в мозъчното кръвоснабдяване

инсулти. Такива оплаквания обаче може да са резултат и от функционалните нарушения на нервната система. Тоест, състоянието да е породено от свръхнатоварване, стрес, напрежение.

- Колко често доказвате двата типа смущения?

- Една трета от пациентите са с подобни проблеми.  Въпросът е, че и възрастовият диапазон е доста широк - възрастни, с хронични заболявания - диабет, дислипидемия, артериална хипертония, но и много млади хора, които се притесняват, че 

затрудненията в концентрацията им пречат да работят пълноценно

Оплакванията могат да са с различно дълъг период на изява и това за нас е много важно в преценката на избора на медикаменти. Ако е остро състояние, поведението е едно, ако обаче са по-продължителни симптомите, те изискват и по-дълъг курс на лечение. Колкото по-рано дойде пациентът, толкова е по-добре, защото може би ще имаме и шанса по-бързо да получим подобрение в оплакванията и това не е маловажно. В зависимост от оплакванията водим структурирано интервю, извличаме от пациента допълнителна информация, защото болният може да смята, че едни неща са важни, а пък за невролога са показателни други.

- Какво обикновено се пропуска, когато се анализират  причините?

- Черепно-мозъчните травми и по-специално мозъчното сътресение. Има огромно количество хора, които са претърпели лека черепно-мозъчна травма, при битова или трудова злополука, транспортно произшествие, спортни травми, по време на почивка… На скенер или ядрено-магнитен резонанс не виждаме нищо. Обаче 

веднага след травмата или на по-късен етап се появява забавено мислене, световъртеж

общо нарушена концентрация, паметови проблеми. И това нещо за мен е много важно, защото се случва твърде често. И такова състояние е добре да бъде установено от невролога, да се направи връзка с травмата. Така че след като се ориентираме допълнително за съпътстващи заболявания, провеждаме доста подробен неврологичен статус, понеже дори най-малкото отклонение при неврологичния преглед може да бъде полезно и да ни даде насока. В зависимост от оплакванията пускаме уточняващи изследвания. Въпросът е, че когато назначаваме медикамент, само рецептата никога не е достатъчна, за да можем да получим добро въздействие.

- Какво още препоръчвате в такива случаи?

- Стандартно в нашата Клиника по неврология  даваме препоръки за корекция на общия режим - за начина на работа, за умствените и физическите натоварвания, за двигателна активност, за режима на сън. Опитваме се да мотивираме пациента да промени и начина си на живот, което за мен е много по-важно. Дългите часове пред компютрите означават фиксирано положение на главата и шията, оттук е главоболието, затруднението в концентрацията. Тази свръхнатовареност е в почти всички професии. От тази гледна точка се избира медикамент или комбинация от медикаменти, които биха могли да бъдат полезни на пациента. Моята препоръка е два до три месеца да се направи курс фонова терапия, която да подпомогне мозъчните функции. 

Препарати като „Мемостор“ са изключително полезни 

Защото е комбиниран медикамент, петте му съставки са така подбрани, че всяка подпомага мозъчната дейност. Това е точно медикамент за фоново лечение и колкото по-дълго се прилага, толкова ефектът е по-пълноценен и по-траен.

" }-->

Коментари