Публикация

Активното движение означава и подвижен ум


За укрепването на мозъчните възможности  няма фитнес уреди, но дори една обикновена разходка е от голяма полза за мозъчната дейност.

Ново проучване показва, че редовните упражнения за укрепване на сърдечно-съдовата система може да уголемят хипокампуса – изключително важна за функционирането на паметта мозъчна структура.

Здраво тяло – добра памет

С годините мозъкът започва да се свива, което води до отслабване на паметта. Проучването установява, че хората, които поддържат добра физическа форма, имат по-голям хипокампус и се представят по-добре на тестове за пространствена памет от хората в слаба физическа форма.  

Разходките, карането на колело, работата по двора са добра инвестиция в умствената дейност. Физическата активност предпазва от алцхаймер и други форми на деменция.

Движението увеличава потока от кръв в церебралната област и стимулира растежа на сивото вещество. Много полезни за добрата кондиция на мозъка  мозъка са и вдигането на тежести и йога упражненията.
Проучванията са показали, че физическите упражнения помагат дори за възстановяването на загубения мозъчен обем и познавателните функции при хора в ранен стадий на алцхаймер. Това се дължи вероятно на повишения кръвен приток в церебралната област, което пък води до образуването на нови мозъчни клетки.

За умствените способности е важно още:

• Да овладявате стреса. Хроничният стрес може да се превърне в унищожител на мозъка. Отхвърлете депресиращите мисли. Те вредят на паметта.
• Да намалите до минимум алкохола. Според редица  научни публикации прекаляването с алкохола води до свиване на хипокампуса.

Коментари