Публикация

Ползи и вреди от въздействието на слънцето върху кожата

Д-р Росица ДЕНЧЕВА, дм, Дерматологична клиника „София“


През летните месеци все по-често започват да ни интересуват въпросите за въздействието на слънцето върху кожата ни – дали то носи повече рискове, или те могат да бъдат пренебрегнати в името на познатите ни ползи.

На първо място трябва да сме наясно кои са най-активните спрямо кожата ни слънчеви лъчи. Известно е, че от спектъра на слънчевата светлина основно въздействие върху кожата ни имат ултравиолетовите А и Б лъчи. През последните години все по-задълбочено се проучва и ефектът на видимите лъчи върху кожата.

1.Положителни ефекти

На първо място е стимулирането на синтез на витамин D. Той регулира метаболизма на калция в организма, а това е важно за растежа и здравината на костите. Недостигът му може да доведе до рахит и остеопороза.

Други основни ефекти на витамин D са нормализиране на функциите на нервната и имунната система и намаляване на риска от развитие на автоимунни заболявания. Витамин D участва и в регулирането на секрецията на инсулин, на кръвното налягане - важен е за профилактиката и лечението на много сърдечносъдови заболявания.

Оптималните нива на витамин D стимулират и производството на някои субстанции в мозъка, които подобряват настроението – серотонин и допамин.

От няколко години медицинските проучвания натрупват данни за връзката между недостига на витамин D и развитието на рак на гърдата, дебелото черво и простатата.

От друга страна, слънчевите лъчи имат подчертан противовъзпалителен ефект върху някои заболявания на кожата. Слънчевите лъчи водят до бързо подобрение в състоянието на пациенти с псориазис, екземи, различни видове лишеи.

2.Негативни ефекти

Най-общо страничните ефекти на слънцето върху кожата могат да бъдат разделени на краткосрочни и дългосрочни:

Краткосрочните се наблюдават през първите няколко часа до няколко дни след излагането на слънце.

Най-честият страничен ефект е слънчевото изгаряне, което се наблюдава непосредствено след излагане на кожата на въздействието му и е свързано с познатите за всички ни зачервяване и парене.

През последните години зачестяват случаите на слънчева алергия. Тя е общо наименование, с което се означава група от заболявания, провокирани от общ фактор – слънчевите лъчи. Всички тези заболявания протичат с поява на обрив по кожата на слънцеизложените части на тялото. Характерен симптом за заболяването е и различният по интензивност сърбеж.

Най-често срещаната форма на слънчева алергия е т.нар. полиморфна светлинна ерупция. По-рядко се срещат фотоалергични и фототоксични реакции, фито-фотодерматит, соларна уртикария и др.

Като цяло заболяванията в тази група са провокирани от повишена реактивност на имунната система спрямо вещества, които се образуват в кожата под въздействие на слънчевите лъчи.

Дългосрочните негативни ефекти на слънцето върху кожата се развиват години след излагането на действието на слънчевите лъчи.

Наблюденията на медицинските специалисти от последните 1-2 десетилетия показват зачестяване на случаите с рак на кожата, което е в директна връзка с продължителността и честотата на излагане на действието на слънчевите лъчи. Все по-висока честота на туморите се установява в ранна възраст. Установено е и че излагането на слънце и изгарянията в детска възраст, както и сумарният брой часове излагане на слънце са сред факторите, които допринасят за повишената честота на рак на кожата. Тези наблюдения се отнасят в най-голяма степен за градските хора, които се излагат на слънце предимно в седмиците на годишната си почивка и нерядко допускат изгаряне на кожата през първите дни.

Децата са много по-чувствителни към ултравиолетовата светлина в сравнение с възрастните. Слънчевите изгаряния в детството могат да увеличават риска от кожен рак, увреда на очите и имуносупресия. Освен това в първите 18 години от живота хората поемат много по-голямо количество ултравиолетови лъчи в сравнение с по-късните периоди поради факта, че децата прекарват повече време на открито.

Друг основен проблем, възникващ в резултат на излагане на кожата на слънце, е стареенето й. Докато UV-B лъчите са причина за „слънчевото изгаряне“, UV-A лъчите предизвикват преждевременно остаряване на кожата и смущения в имунната система на човека. Слънцето е основен фактор за възникване на т.нар „външно“ стареене, което засилва естественото стареене на кожата, настъпващо под влияние на генетични фактори. Стареещата кожа се характеризира с поява на тъмни петна, видими линии и бръчки и отпускане.

Намаляването на всички описани по-горе ефекти на слънчевите лъчи върху кожата може да стане чрез използване на широкоспектърни слънцезащитни продукти и ограничаване на слънчевата експозиция.

Често задаваният в подобни случаи въпрос е дали така няма да ограничим и синтеза на полезния витамин D в организма си. За щастие необходимото за здравословното функциониране на кожата ни количество витамин D се синтезира при излагане на слънце за не повече от 10-15 минути без слънцезащитен крем и чрез прием на храни, богати на витамин D. Такива са рибата, яйцата и фибрите. По-продължителното излагане на действието на слънчевите лъчи вече води до клетъчни промени в кожата и до риск от развитие на странични реакции.

С други думи, благоприятният ефект, който има върху тялото ни витамин D, е гарантиран само когато се излагаме разумно на слънце (10-15, не повече от 30 минути дневно).

За контакт с д-р Денчева: 0879 051503, вижте и профила й в CredoWeb тук 

Коментари