Публикация

Пробиотиците помагат от бебешката възраст до старостта

Д-р Ася Илиева, общопрактикуващ лекар, София



Пробиотиците са живи микроорганизми, които имат потенциала значително да подпомогнат човешкото здраве, ако бъдат приети в достатъчно количество. За тях напоследък се говори много, но

по-малко се знае за критериите, на които е важно пробиотичните продукти да отговарят,

за да се направи добър избор. Те трябва да съдържат т.нар. „добри“ бактерии в достатъчно количество (микробно число), да са устойчиви на средата в стомашно-чревния тракт, да остават жизнеспособни при преминаването през него, за да могат да се прикрепват по чревните епителни клетки и да колонизират чревния лумен, да са безопасни за човешкия организъм. Най-добре е проучен пробиотичният потенциал на щамовете млечнокисели бактерии. Пробиотичните препарати, които се намират на пазара в изобилие, съдържат обикновено повече от един бактериален щам.

Пробиотиците намират приложение в медицинската практика като средство за намаляване на тежестта и продължителността на диариите, причинени от вируси и бактерии, химио- и лъчепотенцираните, при синдрома на раздразненото дебело черво, при хроничен колит, след коремни операции и други. Използват се при и след употреба на антибиотици, както и за подобряване на локалния и общия имунен статус и укрепване на съпротивителните сили на организма след прекарани сезонни и други инфекции.

В практиката ми на личен лекар най-често прилагам пробиотик като съпътстващо антибиотиците лечение, което продължава и още една-две седмици след това. Предписвам ги и при новородени във връзка с обичайните за бебешката възраст чревни колики. Освен това, като се има предвид, че по-голямата част от имунната система на децата е локализирана в стомашно-чревния тракт,

пробиотиците представляват силен фактор за подобряване на имунното състояние на организма.

За съжаление наблюдаваме как много голяма част от пациентите започват да се самолекуват с антибиотици – по свое усмотрение, по нечий съвет или по препоръка на фармацевт, - което в повечето случаи се оказва несполучливо. Защото наред с патогенните (болестотворните) бактерии загива и нормалната чревна флора. Хората идват в кабинета в усложнено състояние, с лекувана-недолекувана респираторна или друга инфекция, към която се прибавя и проблем в гастроинтестиналния тракт. Тогава задачата става доста по-трудна - трябва да долекуваме инфекцията, в същото време да овладеем и състоянието на стомаха и червата.

Лечението, както и профилактиката с пробиотик могат да продължават дълго време в зависимост от състоянието и от нуждите на организма.

Особено при малките деца като профилактично средство пробиотик може да се използва месеци наред. Възрастните, общо взето, савече по-информирани, свикнаха сами да си търсят пробиотиците заедно с витамините.

Аз работя от доста време с препарата Лакто 4, формулата му е много успешна, удобен е за приложение, защото благодарение на капсулната форма успява да премине в неразградено състояние през горните отдели на гастроинтестиналния тракт. Пациентите го харесват, а и цената му е достъпна. Хубаво е, че при малките деца капсулата на Lacto 4 може да се разтваря в сокове, във вода, да се слага в храната. Задължително напомняме на пациентите, че пробиотикът Лакто 4  се съхранява в хладилник, за да се запазят полезните микроорганизми живи, да се поселят по лигавицата на червата и размножавайки се в колонии, да успеят да възстановят нормалния баланс в чревната флора. Няма възрастови ограничения за приложението на пробиотиците, те нямат и странични реакции. 

Коментари