Публикация

Растителните аминокиселини намаляват кръвното


Американски учени са установили, че една от най-често срещаните аминокиселини в зеленчуковите протеини може да намалява кръвното налягане.

Проучването, публикувано в Circulation journal, показва, че повишаването с 4,7% на дневния прием на глутаминовата киселина може да понижи кръвното с до три пункта за горната граница и с до 1,6 – за долната. Това води до намаляване на сърдечния риск с до 6%.

Учените твърдят, че тази аминокиселина трябва да се приема чрез зеленчуци, а не с хранителни добавки, защото няма доказателства, че имат същия ефект.

Богати на протеини са зърнените и бобовите култури, соята, оризът и други.

Контролът на кръвното налягане е комплексен процес, който зависи от много фактори - тегло, прием на сол, алкохол, животински мазнини, калий и др.

Коментари