Публикация

Започнаха преговорите по НРД 2010


Днес започнаха преговорите между съсловните организации на лекарите и зъболекарите и здравната каса по Националния рамков договор за 2010 г.
Той трябва да определи правилата за работа на медиците, а също и цените, по които НЗОК ще плаща медицинските дейности.

Председателят на управителния съвет на касата д-р Емил Райнов обяви, че вече са приети технология и график за водене на преговорите и допълни, че за успешното им приключване очаква подкрепа от новите ръководства на Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

Според заместник-председателя на БЛС д-р Стефан Константинов, без синхрон с тези две ведомства и Народното събрание преговорите  ще се превърнат в „декоративен атрибут”.

И д-р Стефан Константинов, и д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, обаче са категорични, че в условията на криза ще залагат на реалистичните очаквания.

„Няма да поставяме нереални изисквания, но и няма да позволим лекарите да носят отговорността за обещания, дадени от други”, категоричен бе д-р Константинов.

И от двете съсловни организации настояват за промяна в Закона за здравното осигуряване, която да отмени възможността НЗОК да налага условията, ако не се стигне до договаряне.

Според тях, трябва да се върне предишното законово положение - според него, ако някоя от страните не подпише рамковия договор, остава в сила старият, но с индексирани цени.

Директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова от своя страна заяви, че не е съгласна с връщане на стари текстове, а трябва да „се върви напред”.

„Законът за здравното осигуряване на места е загубил своята логика и иска цялостен ремонт” – каза д-р Тодорова.

Коментари