Публикация

Отбелязваме 10 години Ден на спасението - в чест на героично загиналите лекари и медицински сестри

Ритуалът с едноминутното мълчание в 12 ч. е изтеглено за 14 август, петък.


Предисторията: 15 август 1963 г. -  26-годишният лекар на с. Стрелец, Великотърновско, д-р Стефан Черкезов се връща от служебна командировка в Горна Оряховица с автобус. На излизане от града той се сблъсква с камион и избухва в пламъци. Без колебание д-р Черкезов изважда от тях 47 души и единствен почива от тежките си изгаряния.

Главният редактор на в. "Български лекар" д-р Тотко Найденов издирва още над 130 лекари (от тях 51 хирурзи, 20 от които - от "Пирогов") и медицински сестри, починали по време на работа и при спасяване на свои пациенти, от заразяване от техните болести или при катастрофи с линейки. През 2005 г. той създава и Деня на спасението (с подкрепата на МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите, ВМА), който се отбелязва на датата на подвига на д-р Черкезов - 15 август, с едноминутно мълчание точно в 12 ч. пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА). С Решение 1039/20 декември 2012 г. Министерският съвет официализира 15 август като ден за оказване на почит към нашите сънародници, загинали при спасяване на хора - Ден на спасението, чрез който България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, с подобно почитане.
Не само лекари и медицински сестри са починали по този героичен начин. Известни са и минен спасител (Илия Щинков от Мадан), матрос (Димитър Димитров, спасил кораб с 57-членен екипаж от избухване), полицай (полк. Вълко Вълков от Видин, загинал след намушкване с нож от бандити, нападнали младеж), граждани (футболистът Юлиян Манздалов от Свищов, спасил няколко дечица от река Лим и удавил се от преумора и премръзване) и много други.

Тъй като тази година 15 август е в събота, ритуалът с едноминутното мълчание в 12 ч. е изтеглено за 14 август, петък.
Инициативният комитет кани столичани и гости на столицата да присъстват на него. 

Коментари