Публикация

​В кардиологичното отделение на МБАЛ „Дева Мария“ стартира нов, иновативен подход при лечението на висок холестерол при млади хора

Болница Дева Мария ще бъдат провеждани безплатни прегледи и консултации на пациенти на възраст под 60г. и с общ холестерол над 8,0 ммол/л.


В кардиологичното отделение на МБАЛ „Дева Мария“ стартира нов, иновативен подход при лечението на висок холестерол при млади хора

Фамилната хиперхолестеролемия е генетично заболяване, характеризиращо се с високи нива на холестерола. Особено високи са нивата на холестерола с много ниска плътност –(LDL или т. нар. „лош холестерол“). "Лошият" холестерол пренася мазнините от черния дроб чрез кръвоносната система до целия организъм. Когато количеството му е над нормата, това води до формирането на атеросклеротични плаки по артериалната стена. В резултат на това артериите стават плътни и твърди, еластичността на стените им се нарушава, което води до нарушение в кръвния поток. Тези плаки от мазнини по вътрешната част на артериите могат да се откъснат и да доведат до поява на съсирек в кръвообращението. А ако кръвотокът до определена зона или тъкан в тялото бъде нарушен, тъканта загива. Високите нива на холестерола могат да доведат до развитие на атеросклероза, заболяване на коронарните артерии, ангина пекторис и други.

Известно е също, че България е в незавидните класации на водещите страни в ЕС по ранна смъртност в резултат на инфаркт и инсулт.

Много от пациентите с фамилна хиперхолестеролемия имат дефект в LDLR-рецептора за LDL-холестерола, които нормално улавя и премахва LDL-холестерола от кръвната циркулация. Мутация може да има и в гена за аполипопротеин Б (apoB).

Честотата на фамилна хиперхолестеролемия в развитите страни е около 1 на 500.Хетерозиготната фамилна хиперхолестеролемия е свързана с повишен риск за ранна коронарна артериална болест (>50% риск при мъже на 50-годишна възраст и >30% при жени на 60 години), но състоянието често остава недиагностицирано.

Данните сочат, че болните от фамилна хиперхолестеролемия в света са около 35 млн. души.В същото време 90% от пациентите с това заболяване не са диагностицирани и повечето от тях научават за състоянието си едва след инфаркт. А рискът от инфаркт и инсулт преди 55-60-годишна възраст при тези хора е 20 пъти по-висок.

При какви симптоми трябва да се обърнем към специалист?

В ранните години заболяването може да протече безсимптомно. Симптомите, които могат да възникнат включват: Болки в краката при ходене; мастни кожни отлагания, наречени каснтоми. Тези отлагания биват около лактите, коленете, глезените и около роговицата на окото. Други симптоми са жълтеникави отлагания на холестерол в клепачите (ксантелазми); болка в гърдите (стенокардия, гръдна жаба) или други признаци на заболяване на коронарните артерии.

Симптоми на преходни нарушения на мозъчното кръвообращение, например: проблеми в говора, слабост на ръка или крак, както и загуба на равновесие.

Преглед при лекаря може да покаже отлагане на мастни образувания по кожата и отлагане на холестерол в роговицата на очите. Лекарят ще ви зададе въпрос за вашата лична и фамилна анамнеза. Възможно е да имате: Други случаи на фамилна хиперхолестеролемия или ранни инфаркти в семейството; високи нива на холестерола при единия или двамата родители. Задължително е и извършването на кръвните тестове могат да покажат високи нива на общия холестерол, високи нива на LDL холестерола, нормални нива на триглицеридите.

Основната цел на лечението е да се намали риска от атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване. То включва промяна в начина на живот и прием на холестерол-понижаващи лекарства. Всички пациенти с ФХ и техните семейства трябва да бъдат информирани за промяна в начина им на живот, отказ от тютюнопушене, диетата и повишена физическата активност. Основната цел на хранителния режим е да се избегне наднорменото тегло, да се намали количеството на храни и напитки с високо съдържание на холестерол, наситени и транс мазнини. Холестерол-понижаващи лекарства трябва да се започнат при възрастни веднага след поставяне на диагнозата, като стартирането им трябва да се обсъди и при деца на възраст 8-10 години, заедно с промяна начина на живот.

Медикаментите, които намаляват нивото на липидите в кръвта, най-общо се разделят на: статини, никотинова киселина и нейните производни, фибрати и препарати, свързващи жлъчните киселини.

Специалистите съветват ранното търсене и откриване (скрининг) на дислипидемията да се провежда при всички лица, навършили 20 години, дори и без фамилна обремененост и без допълнителни рискови фактори.

Болница " Дева Мария" стартира програма за ранен скрининг на това коварно заболяване. Ще бъдат провеждани прегледи и консултации на пациенти с горните симптоми, възраст под 60г. и с общ холестерол над 8,0 ммол/л и/или LDL - хол над 4,0 ммол/л, за което те трябва да представят предварително извършени изследвания. Целта е да се създаде регистър на високорискови фамилии, на които, ще се предложи ново, специфично лечение.

За информация можете да се обаждате на тел.: 0887868661 - г-жа Стоянова от 10 до 16 ч от понеделник до петък.

Коментари