Публикация

Повече от 100 операции са извършени вече в уникалния за България Интегрален център на УМБАЛ „Свети Георги“

В края на юли най-голямата болница Балканите получи финалното финансиране по проекта


Над 100 операции с изключително голям обем и сложност са извършени до края на юли т.г. в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“. Звеното е част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на лечебното заведение и е оборудвано с О-рамо, навигационна система и модерна ендоскопска апаратура. Към настоящия момент пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената болница в България, която разполага с подобна система за високоспециализирана хирургия.

Най-пресните примери за сложността на извършваните в центъра интервенции са два случая на операции за премахване на тумори, извършени от интердисциплинарни хирургически екипи.

В първия случай е опериран мъж на 39 години с масивна туморна формация, запълваща носната кухина и синусите, разрушаваща лицевите кости и проникваща в лявата очна орбита и черепната кутия. Екип, включващ УНГ хирург - проф. Карен Джамбазов, неврохирург - доц. Христо Желязков и краниофациален хирург - д-р Радослав Симов, извърши изключително сложна 5-часова операция. Благодарение на новата апаратура в Интегралния център, натрупания вече опит и прецизността на лекарите, пациентът се възстанови изключително бързо. Още на следващия ден след операцията той можеше да дъвче и преглъща, а на третия – да се обслужва сам.

Втората операция бе извършена от същия екип. Пациентът, 41-годишен мъж, е претърпял две оперативни интервенции през 2013 и 2014 г. Направените образни изследвания показали наличието на тумор, обхващащ стената на очната орбита и проникващ в носната кухина. По време на 4-часова операция е екзентерирана орбитата на пациента и е премахната туморната формация. И тук следоперативното възстановяване на пациента протича сравнително бързо.

До момента в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“ са извършени 43 операции от неврохирургични екипи, като 38 от тях са за отстраняване на мозъчни тумори, а 5 – за стабилизиране на гръбначен стълб. Общо 51 пък са УНГ операциите, а 5 – тези, извършени от кардиохирурзи. Оперативните интервенции със смесени екипи също са 5.

Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време,посочи изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов. В него се извършват ендоскопски и ендоназални операции на хипофизата, ендоскопски операции на базата на черепа, мини инвазивни операции на гръбначния стълб, както и корекции на малформации при деца и възрастни. Всички хирургични интервенции могат да се записват или да се наблюдават в реално време чрез видеовръзка.

„Създаване на високотехнологичен център за трансфер на знания и здравни технологии в район Южен-централен“ е съвместен проект на УМБАЛ „Свети Георги“ (94%) и Медицински университет – Пловдив (6%) по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“. Общата му стойност е 3 329 680,85 лева, като половината от средствата са осигурена от собствени приходи на лечебното заведение. След одобрение на окончателния финансов отчет през изминалия месец Университетската болница получи от Министерство на икономиката финалното плащане по проекта, което е доказателство за успешната му реализация, подчерта проф. Карен Джамбазов.

Коментари