Публикация

Пий добра бира с добри приятели

В първия петък от август отбелязваме деня на бирата - напитка полезна и за душата, и за здравето


От 2008 година насам се превърна в традицият първия петък от август да се отбелязва като Международен ден на бирата. Празникът на бирата празнуват всички любители на кехлибарената напитка в барове, клубове, пивоварни, открити заведения, закрити заведения, задни дворове и полянки, по цял свят. 

"Пий добра бира с добри приятели".

Това е мотото на своеобразния празник. Кехлибарената напитка, освен че е освежаваща има и значителни ползи за здравето:

  • Тя съдържа всички необходими за живота аминокиселини, минерални соли и витамини. Изследване, разделили участниците на две групи. На хората от първата група давали само бира, а на втората - само вода. Не приемали храна. След няколко дни гладуване, втората група изглеждала твърде зле, а участниците в първата се чувствали прекрасно. Оказало се, че гладуването с бира е много по-ефективно от това – на вода и сокове, и позволява много по-бързо на организма да се изчисти от шлаки и вредни вещества.  Разбира се, пивото трябва и в този случай да се употребява в умерени количества – средно по 1 до 2 бутилки дневно.
  • Според японски учени, редовната употреба на бира е добра превенция срещу рак на стомаха и рак на хранопровода , като намалява опасността 2 до 4 пъти. 
  • Бирата има и благоприятно действие за урологичния тракт. оОчиства пикочния мехур, промива бъбреците и препятства образуването на камъни в тях, като особено ефективни в това отношение са светлите видове бира. 
  • Специалистите твърдят, че бутилка пенлива течност увеличава потентността 1,5-2 пъти. В това отношение първо място заема бира от известна немска марка, за предпочитане са разливните бири без консерванти, пред пастьоризираните в бутилки, съобщават немски специалисти.
  • В една от най-популярните в света с бирата си страни - Чехия от векове съществуват бирени лечебници за лекуване на много недъзи в т.ч. и за простудни заболявания, при които се използват различни рецепти. Особено ефективни са тези с горещо или подгряно пиво, към което се добавят яйца, канела или карамфил.

На здраве!

Коментари