Публикация

​Доц. Русанка Ковачева за иновативното неоперативно лечение на възли на щитовидната жлеза и гърдата

​С доц. Русанка Ковачева от Клиниката по тиреоидни и метаболитни заболявания УСБАЛ по ендокринология "Иван Пенчев" разговаря Петър Галев


Доц. д-р Русанка Ковачевае завършила Медицинската академия в София с отличен успех. След конкурс започва работа в Института по ендокринология. Специализира една година в Университетската болница Pitie-Salpetriere, Париж. За първи път въвежда в България ехографското изследване на щитовидната жлеза като основен диагностичен метод в тиреоидната патология, приложението на тънкоиглената биопсия под ехографски контрол на възли в щитовидната жлеза и на паращитовидни жлези, склерозиране на паращитовидни аденоми с абсолютен алкохол, неоперативно лечение (термоаблация) на паращитовидни аденоми с ултразвук (високоинтензивен фокусиран ултразвук, HIFU) от 2008 г. Работи активно в областта на ранна диагноза, лечение и проследяване на пациенти със заболявания на щитовидната жлеза, диагноза, лечение и проследяване на пациенти с метаболитни нарушения, диагностика и лечение на заболяванията на паращитовидните жлези, диагностика и лечение на постменопаузалната остеопороза.

Вижте видеото, в което доц. Ковачева говори за иновативното неоперативно лечение на възли на щитовидната жлеза и гърдата с ултразвук.

Коментари