Публикация

Столична община ще плаща за инвитро процедури с донорски яйцеклетки

40 000 двойки чакат донорска яйцеклетка, 1800 жени и мъже годишно стават дарители


Столична община от тази година ще финансира и инвитро процедурите с донорска яйцеклетка. За целта са превидени 70 000 лв., обяви кметът Йорданка Фандъкова. 

При одобрение от комисия желаещите да имат дете могат да получат до 2560 лв. В комисията са поканени и членовете на УС на фондация "Майки за донорството". В нея ще участват представители на столичната община, акушер-гинеколози и други членове на неправителствени организации.

"Желаещите да подадат документи трябва да са платили всички данъци, да са с поне 3 г. постоянна регистрация и да докажат, че са двойки. Не е нужно да са сключили брак, твърди Мариела Куртева, член на УС на "Майки за донорството". Изискванията все още обсъждат и ще бъдат публикувани на сайта на столична община

Мариела е майка на 2 деца и е донор на яйцеклетки. 

"Всички жени могат да попълнят формуляр, без да пишат имената си. В него разказват на бъдещата майка, на която даряват клетка, какви са като хора, какви книги четат, каква музика слушат и защо са решили да станат донори. 

Фондацията е основана през 2014 г. До момента 1800 души са дарили полови клетки. 176 са мъже.

Над 40 000 двойки у нас чакат донорска яйцеклетка, за да имат дете. Даряването е анонимно и безвъздмездно. Нито донорът получава пари за дарението, нито фондацията, нито семейството, получаващо клетката плаща за нея. Най-често донорите научават за каузата чрез приятели, познати, социалните мрежи.

Цялата процедура по даряването трае от 9 до 13 дни. На даряващата жена се правят безплатно пълни генетични изследвания. Благодарание на тези изследвания на много жени са открити заболявания в ранен стадий, за които те не са подозирали. Една от кандидат-донорките дори е била спасена от рядка форма на тумор. Самата пункция за извличане на яйцеклетни отнема около 15 минути, болничният престой е 1 час. Средната възраст на дарителките е 31 г. 

По закон донорката трябва да е на възраст между 18 и 34 г. и да има 1 дете. Реципиентката пък може да е до 53 г., но рядко е над 45, обясняват от "Майки за  донорството". 80% от донорите на яйцеклетки са с висше образование.

Коментари