Публикация

40% от диабетиците са с тежко увреждане на бъбреците

Как се развива диабетната нефропатия, кога се стига до бъбречна недостатъчност - едно интервю на доц. Румяна Кръстева, УМБАЛ Александровска, Клиника по нефрология


Как се развива диабетната нефропатия, кога се стига до бъбречна недостатъчност - едно интервю на доц. Румяна Кръстева, УМБАЛ Александровска, Клиника по нефрология.

          

- Каква част от хората със захарен диабет имат проблеми с бъбреците?
- Диабетната нефропатия е един от водещите фактори за инвалидизиране и смърт при болни от диабет. Тя е най-честата причина за крайния стадий на бъбречна недостатъчност в САЩ, Япония, Европа, като диабетиците са от 25% до 45%. Тип 2 диабет е около 9 пъти по-чест от тип 1 диабет, като 80% от диабетиците с краен стадий на бъбречна недостатъчност имат тип 2 диабет. През последните десетилетия се наблюдава рязко нарастване на захарния диабет, предимно на тип 2. От него са засегнати 6,6% от възрастното население в света. Наблюдава се и тенденция към увеличаване на случаите с терминална бъбречна недостатъчност, която се дължи най-често на диабет и на хипертония. У нас честотата на захарния диабет тип 2 е 9% във възрастта 20-70 години и сме на едно от водещите места по разпространение на заболяването в Европа.


Пълния текст на интервюто с доц. Кръстева може да прочетете ТУК


Повече за камъните в бъбреците можете да прочетете ТУК

Коментари