Публикация

При проблемен стомах - забравете тези храни

Гастроентеролозите посочват, че поносимостта на всеки човек към различните храни е индивидуална и не съществува универсална диета срещу киселини, газове, парене, диария или запек. Все пак съществуват наблюдения върху някои групи храни, които в огромен процент от случаите носят проблеми. Вижте ги:



Мазно/пържено

Пържените храни са основен причинител на киселинен рефлукс и парене в стомаха. Хората с проблемен стомах обикновено са наясно с това и рядко посягат към пържени картофки, цаца и крилца. Мазните храни обаче могат да доведат и до т.нар. стеаторея – обезцветяване на изпражненията, което се получава в резултат от обилните мазнини във фекалиите. Затова хората, които страдат от синдрома на раздразнените черва, трябва да странят от храни с високо съдържание на мазнини, включително масло и сметана.

Люти чушлета

Въпреки че е доста полезно за здравите хора, лютото може да докара сериозни проблеми на онези, които страдат от синдрома на раздразнените черва, или от хронично парене в стомаха. Пиперливите чушлетата често дразнят езофагуса и предизвикат пареща болка в стомаха, затова ако имате тези проблеми, дръжте лютото далеч от трапезата си.


Млечни продукти

Организмът има нужда от калций, а той се доставя най-лесно с млечните продукти, като мляко и сирене, но при хората с непоносимост към лактозата те могат да причинят диария, газове, подуване на корема и колики. Непоносимост към лактоза имат хората, чиито организъм не произвежда достатъчно количества от ензима, който разгражда лактозата.


Алкохол

Всеизвестен факт е, че чашка-две отпускат организма и освобождават съзнанието от лошите мисли. За съжаление обаче алкохолните напитки имат способността да отпускат и езофаговия сфинктер, което често води до киселинен рефлукс или парене под лъжичката. Пиенето може да предизвика възпаление на стомашната лигавица, да наруши образуването на някои ензими и да попречи на усвояването на хранителни вещества.

Прекаляването с алкохола може да причини диария и колики. Умерената консумация на алкохол няма да раздразни храносмилателния ви тракт, ако не страдате от смущения в тази област.


Горски плодове

Горските плодове са много полезни, но тези с много ситни семки могат да създадат проблем на хора, които имат дивертикули - джобове, които се образуват в дебелите черва и които се възпаляват или инфектират. Ако забележите, че семките, включително слънчогледовите и тиквените, дразнят червата ви, се откажете от тях.


Шоколад

Изследване показало, че шоколадът може да създаде проблеми за страдащите от синдрома на раздразнените черва или от хроничен запек. Понякога обаче проблемите възникват не от шоколада, а от млякото, което се съдържа в него, например при хора с алергия към млякото. Освен това в шоколада има кофеин, който понякога стимулира колики, подуване и диария.


Кафе, чай и безалкохолни напитки

Кафето, чаят и газираните напитки не само разхлабват прекалено сфинктера на езофагуса, който предпазва стомаха от киселини, но понякога действат като диуретици и могат да причинят диария и колики. Кофеиновите напитки създават проблеми особено на хора с гастроезофагеална рефлуксна болест.


Царевица

От една страна царевицата е полезна, защото съдържа фибри, но от друга тя съдържа и целулоза – вид фибри, които се преработват трудно от човешкия организъм, защото в него липсва необходимия за това ензим. За да избегнете образуването на газове и болки в корема, дъвчете царевицата по-продължително.

Коментари